Оголошено лауреата Нобелівської премії миру-2023

Нобелівську премію миру отримала іранська правозахисниця Нарґес Мохаммаді “за боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та за відстоювання прав людини і свободи для всіх”.

Про це в п’ятницю, 6 жовтня, повідомив Нобелівський комітет.

Наргес Мохаммаді є іранською правозахисницею та віце-президенткою Центру захисників прав людини (DHRC), який очолює лауреат Нобелівської премії миру Ширін Ебаді.

У травні 2016 року її засудили в Тегерані до 16 років позбавлення волі за створення та керівництво “правозахисного руху, який виступає за скасування смертної кари”.

ВВС у 2022 році включило її у список зі 100 жінок з усіх куточків світу, які надихають та впливають на світ.

Так, під час масштабних протестів в Ірані, приводом яких стала смерть Махси Аміні – 22-річної дівчини після арешту “поліцією моралі” через “публічне недотримання іранських правил носіння хіджабу”, Наргес надіслала листа з в’язниці Евін, в якому просила ООН заборонити уряду Ірану засуджувати протестувальників до страти.

Перебуваючи під заставою, Наргес виголосила промову з критикою поводження з ув’язненими в Евіні. Її документальний фільм “Білі тортури” досліджує одиночне ув’язнення на основі інтерв’ю з 16 колишніми в’язнями. Двоє її дітей живуть у вигнанні з чоловіком, політичним активістом Тагі Рахмані.

Торік, нагадаємо, цю премію дали разом правозахисникам з України (Центр громадянських свобод), Росії й Білорусі, що спричинило значне обурення в українському суспільстві.

Читайте також:
Лауреатка Нобелівської премії миру Олександра Матвійчук стала амбасадоркою напряму “Права людини” Глобального договору ООН в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна