“Скласти 2+2”: у новому звіті про Україну ООН зауважила, що ушкодження в колонії Оленівки не є характерними для ураження з HIMARS

Офіс Верховного комісара ООН з прав людини опублікував новий піврічний звіт про ситуацію з правами людини в Україні, в якому, зокрема, вказує на тортури, яким російські військові піддають військовополонених українців, а також відзначає, що вибухи під час теракту в колонії Оленівки “не є характерними для ураження боєприпасами HIMARS”.

На звіт, оприлюднений 4 жовтня, зокрема, звертає увагу Уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець.

“Управління Верховного комісара ООН з прав людини зібрало інформацію щодо вибухів у ніч з 28 на 29 липня 2022 року у Волноваській виправній колонії №120 біля Оленівки.

Попри те, що вже об 11-й годині російські пропагандисти в казармі знімали відео із начебто фрагментами боєприпасів HIMARS, УВКПЛ у звіті зазначає, що “ступінь пошкоджень стін, стелі, даху та вікон казарми, стан двоярусних ліжок усередині, розміри залишкового кратера та радіус ураження не характерні для ураження боєприпасами HIMARS“.

До того ж “навіть одна ракета HIMARS, ймовірно, спричинила б пошкодження та руйнування казарм і прилеглої території значно більшого та серйознішого масштабу. Крім того, свідки розповіли УВКПЛ, що чули численні вибухи”, – цитує Лубінець.

Серед нових деталей у звіті зазначається, що “відеозаписи та фотознімки зруйнованих казарм показали точку удару всередині західної стіни та дві можливі точки проникнення через дах. Хоча точний тип зброї та місце її походження визначити не вдалося, картина структурних пошкоджень виглядає узгодженою з наведеним боєприпасом, який рухався траєкторією зі сходу на захід”.

“Управління Верховного комісара ООН з прав людини також додало те, що я постійно повідомляю на всіх зустрічах, що стосуються теракту в Оленівці, – держава, яка тримає в полоні, несе відповідальність за безпеку військовополонених, і у разі їхньої смерті чи поранення зобов’язана провести негайне офіційне розслідування, яке встановлює індивідуальну кримінальну відповідальність за смерть або поранення військовополонених”, – зауважив Лубінець.

Однак офіс УВКПЛ не отримав інформації про те, що Російська Федерація виконала ці зобов’язання щодо розслідування та судового переслідування.

“На жаль, навіть у такому серйозному звіті ООН не може скласти 2+2 і зрозуміти, що винна у трагедії лише РФ. Сподіваюся, що у наступному звіті їм вистачить мужності прямо про це написати”, – наголосив український омбудсман.

Він також додав, що “почерк” РФ уже знає весь світ, тож у свідомих людей та організацій немає жодних сумнівів у тому, хто стоїть за цим цинічним воєнним злочином”.

Читайте також:
Катерина Прокопенко: Теракт в Оленівці – це кров на руках тих організацій, які виступали гарантами для захисників “Азовсталі”

Окрім того, у звіті, який охоплює період з 1 лютого до 31 липня 2023 року, ООН задокументувала страту шістьох українських військовополонених – при цьому всі ці випадки були скоєні до звітного періоду (тобто до 1 лютого), а після цього організація випадків страт не фіксувала.

Зокрема, в ООН заявили, що “мають вагомі підстави вважати автентичними” два відео страт російськими вояками українських військовослужбовців: воїна ЗСУ, якого застрелили після слів “Слава Україні!”, та бійця, якому відрізали голову.

Військовослужбовець ЗСУ Олександр Мацієвський, який сказав російському убивці “Слава Україні!”, за мить до страти. Кадр з відео

Крім того, у звіті наведено випадки, коли у вересні 2022 року російський військовий застрелив українського військовополоненого, в якого була поранена нога після того, як він наступив на міну – окупанти змушували його виконувати небезпечну роботу поблизу передової.

Іншого українського військовополоненого застрелили, коли він відмовився виконувати таку роботу.

В обох випадках ідеться про тимчасово окуповані території Донецької області в серпні 2022 року. Як зазначили в УВКПЛ, протягом трьох місяців росіяни змушували військовополонених носити важкі боєприпаси на російські передові позиції та забирати їх звідти. Щонайменше пʼятеро полонених отримали поранення під час виконання цієї роботи.

Також в ООН задокументували, що після захоплення села Слобода Чернігівської області 9 березня 2022 року російські окупанти схопили двох українських військовослужбовців, які переховувалися в цивільній будівлі. 31 березня 2022 року їхні тіла знайшли з вогнепальними пораненнями.

Загалом із 56 українських військовослужбовців, опитаних УВКПЛ у звітний період, 51 розповів, що зазнавав різних форм катувань і жорстокого поводження.

Також в організації говорять про те, що російська влада в тимчасово окупованих частинах Донецької та Луганської областей, а також у РФ “засудила” 37 українських військовополонених за різними кримінальними обвинуваченнями, зокрема за тероризм.

Доповідь і висновки у звіті ґрунтуються на даних, зібраних під час польових місій, відвідувань місць тримання під вартою, а також дистанційного моніторингу окупованої території. Було проведено 1226 інтерв’ю з жертвами, свідками, тими, хто вижив, їхніми родичами, адвокатами, представниками уряду, громадянського суспільства та іншими співрозмовниками.

Читайте також:
Місія ООН представила доповіді про права людини на війні та поводження з військовополоненими, розкритикувавши також і Україну

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна