Місія ООН представила доповіді про права людини на війні та поводження з військовополоненими, розкритикувавши також і Україну

На 14-му місяці повномасштабного вторгнення РФ в Україну голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер представила дві доповіді, в яких описано численні порушення міжнародного права прав людини та гуманітарного права. Під час пресконференції в Києві 24 березня пані Богнер заявила, що список порушень є довгим, включаючи свавільні страти та вбивства, сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, цілеспрямовані напади на цивільну інфраструктуру, свавільні затримання та насильницькі зникнення. Ці порушення, зокрема і в ставленні до військовополонених, місія ООН закидає не лише агресору, а й українській владі.

“Організація Об’єднаних Націй сьогодні зобразила похмуру картину ситуації з правами людини в Україні та висловила жаль з приводу руйнівного впливу війни на цивільне населення та нестримних знущань над військовополоненими”, – ідеться в повідомленні на ФБ-сторінці Моніторингової місії ООН.

За словами Богнер, станом на цей тиждень в ООН задокументували, що в ході війни в Україні понад 8 000 цивільних осіб загинули та майже 14 000 дістали поранень. Понад 90 відсотків жертв були спричинені ракетами, зброєю вибухової дії або мінами та вибухонебезпечними пережитками війни. “Реальні цифри, на жаль, значно вищі”, – зазначила голова Місії.

Вона розповіла, що на окупованих територіях України задокументувано свавільні страти та напади на окремих цивільних осіб із боку збройних сил Російської Федерації, а також повсюдні свавільні затримання та насильницькі зникнення.

“З 24 лютого 2022 року ми задокументували 621 випадок насильницьких зникнень і свавільних затримань цивільних осіб збройними силами Російської Федерації. Ми провели інтерв’ю з 127 цивільними особами, які були раніше затримані та потім звільнені; серед них 90% повідомили, що представники ЗС Російської Федерації та Служби безпеки Росії катували й жорстоко поводилися з ними під час тримання під вартою, в деяких випадках це включало сексуальне насильство. П’ятеро із цих цивільних осіб були хлопчиками у віці від 14 до 17 років, які зникли через насильницькі дії збройних сил Російської Федерації, зазнали жорстокого поводження або катування”, – сказала Матільда Богнер.

“З 24 лютого 2022 року ми задокументували 91 випадок насильницьких зникнень і свавільних затримань, вчинених українськими силовими структурами. Із 73 жертв, з якими ми провели інтерв’ю, 53% зазнали катувань або жорстокого поводження з боку представників Збройних сил та правоохоронних органів України”, – заявила також Богнер, привітавши нещодавнє прийняття Верховною Радою України закону про внесення змін до Кримінального кодексу для узгодження національного законодавства з Конвенцією ООН проти катувань.

“Жахлива ціна, яку люди платять за війну, також проявляється у випадках сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, які ми фіксуємо з 24 лютого минулого року. Станом на 31 січня цього року ми зафіксували 133 жертви – 85 чоловіків, 45 жінок і 3 дівчинки. 109 випадків, ймовірно, були вчинені Збройними силами, правоохоронними органами та персоналом пенітенціарних установ Російської Федерації, 24 випадки, ймовірно, були вчинені Службою безпеки України (СБУ), поліцією України та українськими цивільними особами або членами сил територіальної оборони. Сексуальне насильство часто відбувалося під час тримання під вартою цивільних осіб або військовополонених, а також у житлових районах, які контролювалися Збройними силами Російської Федерації”, – розповіла Богнер.

Крім того, вона згадала випадки переміщення цивільних осіб до районів на окупованій території або до Російської Федерації, деякі з яких можуть дорівнювати примусовому переміщенню або депортації.

Коментуючи доповідь про поводження з військовополоненими, глава місії ООН зазначила, що їхня команда опитала понад 400 військовополонених, приблизно по 200 з кожної сторони.

“Україна надала нам безперешкодний конфіденційний доступ до офіційних місць інтернування російських військовополонених. Російська Федерація не надала нам такого доступу. Однак ми змогли провести конфіденційні інтерв’ю з українськими військовополоненими після їх звільнення”, – сказала Богнер.

“Ми глибоко стурбовані зафіксованими нами свавільними стратами до 25 російських військовополонених і осіб, які припинили участь у воєнних діях, які були вчинені Збройними силами України. Часто це відбувалося одразу після захоплення в полон на полі бою. Хоча нам відомо, що органи влади України порушили розслідування щодо п’яти випадків, які охоплюють 22 жертви, ми не маємо даних про жодні судові провадження щодо ймовірних винуватців”, – сказала вона.

За словами голови місії ООН, “майже половина з 229 російських військовополонених, з якими ми провели інтерв’ю, розповіли про катування або жорстоке поводження з боку військовослужбовців Збройних сил України та СБУ, а також, меншою мірою, співробітників пенітенціарних установ. Більшість таких випадків ставалися на перших етапах затримання та допиту. Військовополонених били, стріляли в ноги, завдавали поранень кінцівок ножами, катували електричним струмом, погрожували сексуальним насильством або смертю, в тому числі проводячи імітації страти. У постійних місцях інтернування, як-от слідчі ізолятори або табір для військовополонених, повідомлень про жорстоке поводження було значно менше. Утім ми отримали скарги на побиття в деяких із цих установ у Дніпрі, Вінниці та Харкові минулої весни”.

“За міжнародним правом військовополонені не повинні утримуватися в ізоляції. Хоча багато з них усе ще тримаються в ізоляції в Україні, ми вітаємо прогрес, досягнутий завдяки створенню табору для військовополонених у Львівській області у квітні 2022 року. Ми очікуємо, що влада розгляне інформацію на принизливе і таке, що принижує гідність, поводження, яку ми отримали під час візиту до табору в грудні 2022 року. Російська Федерація не створила жодного табору, і військовополонені регулярно тримаються в ізоляції”, – додала Матільда Богнер.

“Стосовно поводження з українськими військовополоненими, ми також глибоко стурбовані свавільними стратами 15 українських військовополонених невдовзі після того, як вони були захоплені Збройними силами Російської Федерації. Військові та безпекові контрактники «Групи Вагнера» вчинили 11 із цих страт.

З 203 українських військовополонених, яких ми опитали, 67% потрапили до рук російських сил після того, як командири домовилися про здачу в полон. У цих випадках ми побачили кращий їх захист на початку перебування в полоні.

Однак, більшість українських військовополонених, які потрапили в полон під час бою, перед інтернуванням зазнавали катувань або жорстокого поводження. Військовослужбовці збройних сил Російської Федерації та співробітники ФСБ катували й жорстоко поводилися з ними, щоб отримати військову інформацію, залякати чи принизити їх, або помститися. Катування включали побиття, катування електричним струмом, а в деяких випадках –  завдання вогнепальних чи колотих поранень кінцівок Поширеним явищем була також імітація страти. У доповіді описано один випадок, коли військовополонений помер від отриманих травм через кілька годин після катувань.

Умови тримання під вартою багатьох українських військовополонених були шокуючими. Військовополонений, з яким ми спілкувалися, розповів нам, цитую: «Нам давали їжу, якої вистачало лише для того, щоби не вмерти». Доступ до медичної допомоги часто був недостатнім або його взагалі не було, що іноді призводило до жахливих наслідків. У доповіді описано як  п’ятеро військовополонених померли під час інтернування через брак медичної допомоги”, – заявила Богнер.

За її словами, кількість задокументованих випадків катувань і жорстокого поводження під час інтернування в пенітенціарних установах РФ шокує – понад 84% осіб зазнали такого поводження.

“Працівники пенітенціарних установ піддавали військовополонених так званим «вітальним побиттям» після їхнього прибуття, регулярно били, катували електричним струмом під час перевірок у камерах або під час прогулянок територією установи. Співробітники Федеральної служби виконання покарань Росії (ФСВП) і особи, які буливідповідальні за багато інших місць інтернування на окупованій Росією території, систематично застосовували таку практику щодо військовополонених. Колишні військовополонені розповідали нашим колегам, що боялися щотижневих походів у душ, які неминуче закінчувалися побиттям і приниженнями, часто з сексуальним підтекстом. Ми задокументували, що п’ятеро військовополонених померли упродовж інтернування від травм, отриманих під час катувань”, – розповіла голова місії ООН.

“Жорстокість і масштабний вплив на цивільне населення, які ми спостерігали протягом останнього року, триватимуть, якщо обидві сторони конфлікту не забезпечать повне дотримання міжнародного гуманітарного права”, – сказала Богнер, додавши, що минуло вже більше року, відколи Російська Федерація розпочала збройний напад на Україну, і саме це призвело до порушень, про які вона сьогодні розповіла.

Читайте також:
Різдво для російських військовополонених на Львівщині – із кутею, церковною службою і спільною колядкою. ВІДЕО

Коментар українського омбудсмана

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, коментуючи доповіді місії ООН, зазначив, що “висновки Місії підтверджують скоєння Росією масових воєнних злочинів на території України, порушення прав людини та нехтування всіма нормами міжнародного гуманітарного права”.

Водночас він висловив здивування з приводу висновків щодо поводження з російськими військовополоненими в Україні.

“Дивно, що під час неодноразових особистих зустрічей з головою Місії Матільдою Богнер та постійною координаторкою системи ООН в Україні Деніз Браун жодного разу ними не було порушено питання поводження з російськими військовополоненими. До того ж хотілося б почути беззаперечні факти та аргументи, на яких ґрунтуються висновки Місії стосовно ймовірних порушень з боку української сторони”, – написав Лубінець у фейсбуці.

“Ще раз наголошую – Україна дотримується Женевських конвенцій, міжнародного права й відкрита для міжнародних організацій. Це Росія злочинно вторглася на нашу землю, вбиває та викрадає українських громадян і досі блокує доступ до наших військовополонених. Масштаби нелюдського поводження та катування – приховуються.
Закликаю ООН, а також всю світову спільноту тиснути на РФ та вимагати допуску до місць утримання українських військовополонених”, – додав омбудсмен.

Читайте також:
Новозеландський воїн ЗСУ Кейн Те Тай із народу маорі незадовго до своєї загибелі врятував українського військовополоненого Гордєєва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна