США готові передати ЗСУ ракети ATACMS, як тільки Байден дасть “зелене світло”, – Bloomberg

Армія Сполучених Штатів Америки готова надіслати Україні частину своїх ракет великої дальності ATACMS, озброєних касетними боєприпасами, як тільки президент Джо Байден схвалить цю передачу.

Про це заявив помічник міністра армії США із закупівель Дуг Буш, передає Bloomberg у вівторок, 3 жовтня.

“Ми готові діяти швидко”, – зазначив він.

Як пише видання, американські законодавці протягом кількох місяців закликали Байдена відправити ATACMS, чи армійську тактичну ракетну систему, в Україну. Люди, знайомі з цим питанням, заявили у вересні, що президент США нарешті поступився, повідомивши про це Володимиру Зеленському під час візиту до Вашингтона, що він готовий це зробити.

Існує кілька модифікацій ракет, зокрема і з касетними боєприпасами чи звичайними боєголовками. Касетне озброєння ATACMS має дальність дії від 25-300 км. Ракети несуть від 300 до 950 касетних боєприпасів.

Буш зауважив, що вже визначено, які ракети буде відправлено. ATACMS може запускатися з тих самих пускових установок, які Україна вже використовує для запуску ракет із GPS-наведенням партіями по шість штук одночасно. Різниця лише в тому, що один ATACMS запускається залпом з однієї й тієї ж пускової установки.

Буш зазначив, що модифікації, необхідні для переобладнання пускової установки, “не такі вже й великі, деякі кабелі, деяке програмне забезпечення – це не суттєво”.

“Ми готові, коли і якщо президент вирішить це зробити”, – сказав помічник міністра армії США із закупівель.

Армія готується до початкових поставок найближчим часом першої версії заміни ATACMS більшої дальності під назвою Precision Strike Missile, яка розвіє деякі побоювання щодо готовності до постачання ATACMS з армійського арсеналу, повідомив Буш репортерам минулого місяця. Обидва зроблені компанією Lockheed Martin Corp.

Читайте також:
Україні передадуть “обмежену” модифікацію ATACMS, які будуть малоефективними для ударів по Криму, — американський генерал

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна