Ярова: Робота Міноборони по напрямках тилу, зброї, міжнародної допомоги – заблокована після масового звільнення керівництва

Богдана Ярова
армійська волонтерка, підприємиця, член Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України

(FB)

Я думала, я закінчила свій серіал “Особливості закупівлі в Міністерстві оборони” зі зміною керівництва [МОУ], але це був перший сезон.

Сідайте зручно, зараз я вас налякаю, бо я сама налякана вже два тижні тим, що відбувається.

У високих кабінетах вже кров протікає з-під дверей в боротьбі за посади.

Так, я бачила сьогоднішні призначення, але є одне але.

Три основні напрямки: тилове забезпечення, озброєння і міжнародний напрямок лишається без керівників. Ті, що були, звільнені. Нових немає.

Я мовчала майже два тижні, але ми на порозі “грандіозного шухера”, і я маю написати цей допис, бо не хочу, як кожен із вас, через два місяці вивозити дітей за кордон.

Що відбувається?

По суті, робота Міністерства оборони по цих напрямках: тил, зброя, міжнародна допомога заблокована.

Раз.
Не проводяться платежі. Кінець кварталу. Величезні суми не оплачені постачальникам, а вони мають зареєструвати податкові накладні, або сплатити ПДВ в бюджет. Коли вони це зроблять, вони підуть з позовами до суду на МО.

Два.
Те, що ми зараз виводимо на “Прозорро” і торгуємо, не має ніякого значення. Бо підписувати договори немає кому. Довіреності на начальників департаментів закінчуються в кінці місяця. І всі ми перетворюємось на гарбуз.
Тобто мало проторгувати – договори ще треба підписати і зареєструвати в казначействі.

Три.
375-й наказ по прийомці також зупинений. Лишилось тільки підпис міністра. Немає.

Чотири.
“Прозорро” те, що треба сховати за виробничими потужностями, що де в кого знаходиться – що елементарно, також не робиться.

Пʼять.
По зброї та сама ситуація. Все заблоковано.

Шість.
Спільними зусиллями досягнуто домовленостей про додаткове виділення Кабміном із резервного фонду для тилового забезпечення 2 мільярдів гривень, але наразі вони не зможуть бути використані для формування мінімальних резервів. Бо немає в кого елементарно підписати лист.

Сім.
Можна призначати прекрасних людей на посади, але Міністерство оборони – дуже специфічне міністерство. Треба постійно бути в комунікації з Генеральним штабом, знати, кому подзвонити, з ким верифікувати та актуалізувати отримані запити. І поки людина почне розуміти процеси, пройде якийсь час.

Вісім.
Нові профільні заступники захочуть замінити людей в департаментах. Окей. Це знову час. Але, знову ж, а чи підпише нова особа те, на чому не розуміється? Думаю, ні.

Я можу продовжувати й далі. І говорити більш страшні речі. І ми можемо в якийсь день починати кричати: “Наташа, вставай, ми все уронили”, але буде вже запізно.

Заявки від тилу надходять щодня. Ми працюємо щодня. Але наша праця – це зараз нуль, бо підписати договори не буде кому все одно.

До чого це призведе? Подумайте самі.

Я хочу звернутись до пана міністра та вас, громадян, які мене підтримували [на виборах до антикорради]. Пане міністре, Рустем Умєров, я при зустрічі можу розказати всі ризики. Ми можемо знайти шляхи їх подолання. Ми ще можемо врятувати ситуацію.

Давайте проведемо зустріч і обговоримо. Бо буде біда.

Якщо ви мене підтримуєте, напишіть і свої побажання до Пана Міністра.

З повагою та болем за Україну,
ваша Дана Ярова.

Читайте також:
Кабмін призначив трьох нових заступників міністра оборони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна