Рашисти в Одесі зруйнували готель Андрія Ставніцера – того, який навів арту ЗСУ на підрозділ РФ у своєму маєтку

Фото: Офіс генпрокурора

Співвласником готельного комплексу біля морського вокзалу Одеси, який уночі 25 вересня знищили росіяни, є відомий бізнесмен Андрій Ставніцер – засновник клініки з протезування військовослужбовців Superhumans.

Про це він сам повідомив уранці 25 вересня у фейсбуці, пообіцявши відбудувати готель.

“Це був мій готель – “Кемпінські Одеса”. Я мріяв побудувати в Одесі красиву, сучасну прогулянкову набережну, з концертною залою (імені, звичайно, Жванецького), з причалом для круїзних лайнерів, з ковзанкою взимку, велодоріжками, ресторанчиками та магазинчиками.

У мого міста нарешті з’явилася б набережна. Місце, куди хотілося б приходити у вихідні з дітьми – куди хотілося б приїжджати туристам і звідки ходили б морські трамвайчики, зовсім як у Стамбулі”, – розповів про свої плани Ставніцер.

Він також зізнався, що йому, “як і всім одеситам”, не подобалась побудована на початку 2000-х років будівля готелю, яку підприємець назвав “пам’ятником роздовбайству і несмаку”.

“Я мріяв його нарешті реконструювати. Мріяв про це я давно, проінвестував мільйони доларів, викупив частку у приватних інвесторів і, попри війну, закривав угоду з державою.

Ініціював концесію всієї території пасажирського Морвокзалу, знайшов партнерів, які готові були зі мною інвестувати у будівництво зони, що не поступалася б Барселоні чи Копенгагену. Навіть підібрав уже кілька світових урбаністів та архітекторів”, – написав Ставніцер.

І запевнив: “Усе буде. Все відбудуємо. Не дочекаєтеся, тварюки. В Одесі буде так гарно, як вам ніколи не присниться у ваших страшних кошмарах”.

“Сьогодні Йом-Кіпур (День спокути в іудеїв, одна з основних дат єврейського календаря – “Н”) . Час, коли люди просять одне в одного – і у Бога – прощення за вчинки і навіть думки, тому що для кожного пишеться книга долі на наступний рік.

Знаю цілу країну, якій не буде прощення”, – додав Ставніцер, що навесні 2022 року “навів” артилерію ЗСУ на власний будинок на Київщині, де розташувалися зі своєю технікою російські окупанти.

Довідково

Ставніцер Андрій Олексійович (нар. 1982 року в Кабардино-Балкарії, РФ) — український підприємець, співвласник і директор порту ТІС, співвласник терміналу Neptune.

Засновник і партнер інвестиційної компанії SD Capital.

Співвласник буксирного оператора P&O Maritime.

Директор Міжнародної асоціації портів та гаваней від України.

Із 2014 року – почесний консул Австрійської Республіки в Одесі.

2017 року став членом наглядової ради The Aspen Institute Kyiv. Член наглядової ради Єврейської конфедерації України. Волонтер Центру соціальних інновацій Impact Hub Odessa.

Співзасновник мережі клінік Superhumans (“Суперлюди”) – центрів з протезування та реабілітації військовослужбовців, а після початку повномасштабного вторгнення – також і цивільних, що отримали травми внаслідок російської агресії.

Читайте також:
Український бізнесмен навів вогонь ЗСУ на свій будинок, бо в дворі окупанти розмістили “гради”

Готельний комплекс “Одеса” будували під брендом мережі Kempinski, але основним власником будівлі була держава в особі Міністерства інфраструктури, якому належало 80%.

Ще 20% до закриття готелю володіло ТОВ “Готель Одеса”, з якою у 2002 році домовились про експлуатацію комплексу в обмін на компенсацію за користування. Договір тривалістю на 49 років був скасований у 2011 році Вищим господарським судом.

Готель “Одеса” – найбільший готельний комплекс міста. Будівля стоїть на березі моря, навпроти пам’ятника Дюку де Рішельє та Потьомкінських сходів.

Контекст

У ніч проти 25 вересня Росія атакувала Одесу одразу трьома видами зброї — ракетами “Онікс” та “Калібр”, а також ударними дронами типу Shahed.

Пуски “шахедів” здійснювались з південно-східного напрямку (Приморсько-Ахтарськ, РФ),”Калібрів” — з малого ракетного корабля та підводного човна із акваторії Чорного моря (райони Феодосія, Новоросійськ), “Оніксів” — з району Севастополя.

Як повідомили в Офісі генпрокурора, за процесуального керівництва Одеської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, пошкоджень зазнали об’єкти припортової інфраструктури, зерносховища, складські приміщення приватного підприємства та кілька приватних домоволодінь у передмісті Одеси. Суттєвих руйнувань зазнали одеський Морський вокзал та готель, який був знаковою і яскравою памʼяткою міста.

Читайте також:
“Онікси”, “Калібри” та “шахеди”: Росія здійснила масовану атаку по Одесі, під удар знову потрапила припортова інфраструктура

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна