Голова уряду Татарстану у вигнанні Рафіс Кашапов: Сьогодні більшість татар проголосувала б за свою незалежність

 

автор: Асіф Алієв

Рафіс Кашапов — голова уряду незалежного Татарстану у вигнанні, який з 2018 року проживає у Великій Британії.

Він та його брат-близнюк Нафіс іще з 1990-х були прихильниками незалежного Татарстану, коли у серпні 1990 року тодішній президент РФ Борис Єльцин виголосив свою відому фразу: “Беріть стільки суверенітету, скільки зможете проковтнути”.

21 березня 1992 року в Татарстані пройшов референдум щодо статусу республіки, у якому взяли участь понад 80% татарстанців.

Питання, винесене на голосування, звучало так:

“Чи хотіли б ви, щоб Республіка Татарстан була суб’єктом міжнародного права, суверенною державою, яка має право встановлення відносин з Російською Федерацією та іншими республіками та державами на основі рівноправних договорів?”.

І 61.4% виборців, що взяли участь у референдумі, відповіли “так”, проголосувавши за створення незалежної татарської держави. Однак і російська влада, і місцева проросійська політична еліта грубо проігнорували бажання татарського народу позбутися панування Москви.

В інтерв’ю “Новинарні” Рафіс Кашапов, який провів три роки за ґратами за те, що у 2015 році виступив проти анексії Криму, розповів про репресії Кремля в Татарстані, а також про те, як татари ставляться до України та чи є у них шанс на створення незалежної держави.

“Москва забирає з Татарстану 80% доходів. Навіть Чингісхан стягував 10%”

Один із мітингів за незалежність Татарстану. Казань, початок 1990-х років

– Пане Рафісе, як татарстанці сприймають російську агресію в Україні?

– Дуже багато татар співчуває українцям. Коли Росія окупувала Крим, до Татарстану було введено війська: дві російські мотопіхотні дивізії проводили навчання. Це було зроблено для того, щоб казанські татари не піднялися на захист кримських татар. Навіть після навчань військовослужбовці ще довго залишалися у Татарстані.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого в Татарстані проходили акції проти війни, але всі вони були придушені. А з оголошенням так званої часткової мобілізації у великих містах – Казані, Набережних Челнах, Нижньокамську були спроби протестувати проти цього. Однак людей було затримано, декого побили.

Діяли також у Татарстані партизани, які проводили диверсійні операції, підпалювали машини з символіками Z та V.

Татарські активісти також проводять роботу з мобілізованими військовими, переконуючи їх повернутися додому й залишити військові частини.

Ми дуже вдячні українцям, Збройним силам. Вони зупинили імперські замашки Росії в Україні та дають жорстку відсіч окупантам.

– Чи можна зараз говорити про те, що татари Татарстану прагнуть незалежності?

– Переконаний, що більшість татар проголосувала б за незалежність Республіки Татарстан і зараз. Перша причина полягає в справжньому грабуванні Татарстану Москвою.

Щороку Росія забирає з Татарстану 870 млрд рублів – майже 80% доходів. Навіть Чингісхан стягував лише 10% податку із захоплених земель.

Кремль забирає майже весь прибуток і з сусіднього Башкортостану.

Друга причина – це знову ж таки війна в Україні. На фронт беруть всіх без розбору: татар, башкир, чувашів, удмуртів, російськомовних, неросійськомовних, мусульман, православних. Коли розпочалася війна такого рівня, невдоволення серед людей ще не було.

Ці два фактори є ключовими, які схиляють людей до ідеї незалежності Татарстану.

Рафіс Кашапов. Фото: УНІАН

– Чи є надія, що ця незадоволеність переростає у щось більше?

– Ви знаєте, ФСБ дуже ретельно відстежує всі рухи активістів. Але попри це, близько 15 організацій залишили Всесвітній конгрес татар.

Всесвітній конгрес татар — це провладна структура. Це вже означає, що протестний голос у провладних структурах стає голоснішим.

У Татарстані є люди, які підтримують наш незалежний уряд, але імена цих людей наразі розголошувати небезпечно.

– Хто є зараз у вашому уряді?

– Наш уряд сформований декілька місяців тому. Голова уряду – я, заступниця прем’єр-міністра з національних та релігійних питань Аїда Абдрахманова та мій брат Нафіс Кашапов, який є заступником прем’єр-міністра Уряду з питань спорту.

Перед урядом стоїть багато питань, серед яких розробка конституції, відкриття банківського рахунку, власного сайту, YouTube-каналу тощо.

Читайте також:
“Після перемоги ми повернемося додому – звільняти Кавказ від російської окупації“. Відомий тренер Ахмад Ахмедов воює за Україну в дагестанському добробаті ЗСУ

“Москва проводить культурний і моральний геноцид усіх неросійських народів РФ”

У 2019 році мітинг-концерт, присвячений 29-річчю декларації про суверенітет Татарстану, зібрав у Казані сотню людей

– Наскільки катастрофічними є масштаби русифікації Татарстану, який розташований фактично в глибині Росії?

– Татарську мову, можна сказати, знищено. У школах її вже майже не вивчають, а в небагатьох нібито татарських гімназіях і школах діти насправді розмовляють російською.

І якщо навіть у нас у Татарстані така плачевна ситуація, то для татар, які живуть в інших суб’єктах РФ, спостерігається справжня трагедія.

Тільки шляхом деколонізації, створення своєї національної татарської держави ми отримаємо можливість наново вивчати нашу рідну татарську мову.

За останні 11-12 років по всій Росії закрили понад 10 тисяч татарських шкіл та гімназій. Близько п’яти тисяч викладачів татарської мови за останні два роки втратили роботу та стали викладачами російської мови.

Це культурний та моральний геноцид проти нашого народу казанських татар. Таке відбувається і щодо всіх інших неросійських народів РФ.

Рафіс Кашапов. Фото: УНІАН

Окрім цього в Татарстані постійно відбувається пропаганда “русского міра”. Ця пропаганда працює 24 години на добу. Постійно пропагується російська культура, історія, мова.

Виходить, що росіяни — це “велика нація”, а решта народів – “другосортні”.

В останні роки в Татарстані показують серіали про так звану “велич російського народу”.

І навіть у селах люди похилого віку почали говорити російською…

Читайте також:
Представник уряду “незалежного Татарстану за кордоном” Нафіс Кашапов:
Війна розбудила національні республіки в Росії

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.