КБ “Луч” попросило владу переглянути висновки Держаудитслужби, які “ускладнюють виробництво зброї”

Державне конструкторське бюро “Луч” звернулося з офіційними листами до органів влади з проханням врегулювати відповідно до законодавства висновки Держаудитслужби, які ускладнюють виконання завдань розробки та виробництва Зброї Перемоги

Про це КБ “Луч” повідомило у фейсбуці 19 вересня.

Листи адресовано голові уряду Денису Шмигалю, секретарю Ради національної безпеки і оборони Олексію Данілов, міністру з питань стратегічної промисловості Камишіну та гендиректору АТ “Українська оборонна промисловість” (колишній “Укроборонпром” – “Н”) Герману Сметаніну.

“Окрім військової агресії Російської Федерації проти України, ДП “ДержККБ “Луч” зіткнулося із внутрішніми чинниками, які ускладнюють виконання поставлених завдань розробки та виробництва Зброї Перемоги. Надумана позиція посадових осіб Держаудитслужби щодо заборони включення прибутку до складу ціни створила реальні загрози національній безпеці та оборони держави. Висновки Держаудитслужби викликають здивування та обурення, спричинили розбіжності та судові процеси між органами влади у період воєнного стану, а матеріали ревізії передано правоохоронним органам, на підставі яких відкрито кримінальні провадження. В штучному виникненні вказаних загроз зацікавлена передусім Російська Федерація, в інтересах якої ДП “ДержККБ “Луч” неодноразово зазнавало перепони у вигляді видуманих наклепів, бюрократичних перешкод нашій роботі”, – стверджують на держпідприємстві.

Як відомо, наприкінці червня Державна аудиторська служба перевірила контракти Міністерства оборони та заявила про порушення в них на 2,5 млрд гривень. На думку служби, українські виробники, що співпрацюють із міністерством, не повинні закладати прибуток у контракти з державою. ДАСУ вимагає повернути ці 2,5 млрд гривень. Такий висновок служба зробила на основі урядової постанови 335.

Тодішній міністр оборони Олексій Резніков підтримував виробників зброї і заявляв, що норма цієї постанови про заборону на прибуток суперечить Цивільному і Господарському кодексам та низці інших законодавчих актів.

ДККБ “Луч” є розробником та виробником протитанкових комплексів та ракет до них. Йдеться про ракетні комплекси “Стугна” та “Корсар”, РЗСВ “Вільха”, протикорабельний комплекс “Нептун”, також САУ “Богдана”. Це підприємство у Києві одним з перших намагались знищити російські агресори в березні 2022 року. Проте обладнання, запас запчастин та ракет вдалося евакуювати.

Читайте також:
КБ “Луч” віддало у ЗСУ всю зброю, яку мало експортувати. Оператори палять танки з арабською мовою інтерфейсу ПТРК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна