Громадські організації просувають заяву про недоцільність виборів під час війни

Більше сотні громадських організацій підписали заяву щодо недоцільності проведення в Україні виборів у активній фазі війни.

Ініціатором відозви виступила громадянська мережа “Опора”, серед підписантів – Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва, коаліція “Реанімаційний пакет реформ”, ГО “Медійна ініціатива за права людини”, “Центр прав людини “Зміна”, “Центр політико-правових реформ”, “Мережа захисту національних Інтересів “АНТС”, Transparency International Ukraine, “Рух “Чесно”, “Фундація Dejure”, Міжнародний фонд “Відродження” та ін. Заява відкрита для підписання.

“Вибори і повномасштабна війна – несумісні. Ця ідея вкрай небезпечна та призведе до втрати легітимності як процесу, так і виборних органів, а з високою імовірністю – і до значної дестабілізації держави в цілому. Ключовими є виклики, пов’язані з вільним формуванням політичної волі в умовах активної фази війни, неможливістю забезпечити повноцінну участь військових і виборців за кордоном, відсутністю політичної конкуренції в умовах звуження прав і свобод під час правового режиму воєнного стану”, – кажуть підписанти заяви на чолі з головою мережі “Опора” Ольгою Айвазовською.

Представники громадянського суспільства наголошують: “під час активної фази війни зберегти реальну конкуренцію та отримати результат, який приймуть і ті хто виграв, і хто програв буде вкрай складно”.

“Імітація демократичності процесу в активній фазі оборони, без включення величезної кількості громадян, які воюють, шукають тимчасового прихистку в безпечних країнах, живуть щодня під обстрілами біля лінії активної атаки, чи оборони буде не просто випробуванням, а неймовірно ризиковою аферою. Якщо росіяни посприяють, то масована атака всієї території забезпечить явку у 10% і вони ж будуть розганяти хвилю інформаційну, що ми тепер failed state”, – сказано в заяві

ГО наводять “базові аргументи”, чому в активній фазі війни вибори є вкрай небезпечними:

  • Вибори самі по собі не дорівнюють демократії, а формальний акт голосування не є безумовним підтвердженням демократичності режиму.
  • Законодавство забороняє проведення виборів під час воєнного стану.
  • Проведення виборів під час війни здатне підірвати національну єдність.
  • Правовий режим воєнного стану законодавчо обмежує права і свободи, тоді як вибори потребують їх розширення та захисту.
  • Перед Україною постануть екстремальні безпекові та операційні виклики, які не можливо подолати жодними змінами до законодавства.
  • Українці підтримують продовження строку повноважень обраних органів влади до закінчення війни.
  • Проведення повоєнних виборів в Україні буде дороговартісним через наслідки війни з Росією.

“Ми за справжні вибори, до яких треба готуватись ВЖЕ, але процес запускати, як тільки буде дано відповідь на ряд організаційних питань: справжня конкуренція та робота медіа, всі, хто має виборчі права мають отримати гарантії їх реалізації і в якості виборця, і в якості кандидата, безпекові гарантії та передумови для всіх учасників процесу”, – наголошує Ольга Айвазовська.

Відтак громадські організації закликали Верховну Раду не призначати виборів під час війни, а терміново розпочати повноцінну експертну роботу над подоланням викликів у проведенні повоєнних виборів. Міжнародних партнерів тим часом закликають “збільшувати системну підтримку у військовій, гуманітарній та економічній сферах, щоб війна закінчилася якнайшвидше перемогою України, а демократичні вибори стали можливими”.

Контекст

Через повномасштабне російське вторгнення та запровадження президентом та Верховною Радою воєнного стану парламентські вибори в Україні не відбудуться у передбачену дату чергових виборів – 29 жовтня 2023 року.
27 липня 2023 року Верховна Рада затвердила продовження дії воєнного стану до 16 листопада 2023 року.

Наступні президентські та парламентські вибори мали б відбутися 2024 року, але під час воєнного стану вибори не проводяться.

23 серпня 2023 року у Києві сенатор США від Республіканської партії США Ліндсі Грем заявив, що вибори в Україні наступного року мають відбутися, навіть в умовах війни. На його думку “вільні та чесні вибори, навіть під час нападу” на Україну, можуть продемонструвати, чи країна змінилась в питанні корупції.

За даними видання “РБК-Україна“, у День державності, 28 липня, президент Володимир Зеленський був близький до того, щоб розпустити Верховну Раду та увійти в нові вибори. Однією з підстав для таких рішень називають вичерпання кадрового ресурсу в команді Зеленського – у нинішньої влади бракує кадрів для підсилення уряду та заповнення управлінських вакансій, тоді як вибори могли б дати державному управлінню свіжу кров.

Читайте також:
78% українців вважають Зеленського відповідальним за корупцію в уряді та ОВА. Лише 18% не згодні з цим, – опитування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна