Перед битвою за Токмак: росіяни перекидають резерви ВДВ з-під Бахмута на Запоріжжя та укріплюють ключове місто

Просування Сил оборони України на заході Запорізької області, ймовірно, змусило російське командування надати пріоритет обороні в цьому регіоні та передислокувати на Запоріжжя елітні формування з інших напрямків, зокрема частково з-під Бахмута.

Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 16 вересня.

“Кліщіївка була центром бойових дій в районі Бахмута протягом останніх тижнів, і передислокація будь-яких підрозділів 83-ї бригади ВДВ РФ на тлі українського просування в районі Кліщіївки свідчить про глибоке занепокоєння просуванням українських військ у західній частині Запорізької області та про те, що росіяни надають перевагу обороні в цьому регіоні”, – сказано у звіті.

Аналітики ISW зазначають, що північноосетинські добровольчі батальйони “Штурм Осетії” та “Аланія”, які діють на заході Запорізької області, 16 вересня опублікували зображення, на якому видно нібито невеликий загін російської 83-ї окремої гвардійської десантно-штурмової бригади в районі села Нестерянка (напрямок Оріхова, на захід від села Роботине). Тоді як наприкінці червня частини 83-ї бригади ВДВ були розгорнуті для стримування наступу ЗСУ біля Кліщіївки і були помічені в боях в цьому районі наприкінці серпня. Також підрозділи 83-ї бригади все ще діяли в районі Бахмута станом на 11 вересня, хоча частини бригади могли бути розділені між двома різними ділянками фронту.

Село Нестерянка Оріхівської громади Запорізької області на мапі DeepState станом на 17 вересня 2023

Як зазначають аналітики, український наступ змусив росіян закріпили на заході Запорізької області низку “елітних” підрозділів та з’єднань ЗС РФ. Ідеться, зокрема, про повітряно-десантні частини 98-ї дивізії, 83-ї бригади, 11-ї бригади, 31-ї бригади, 106-ї дивізії та 364-ї бригади спецпризначення головного управління ГРУ.

“Російські війська досі не бажали відправляти ці відносно елітні формування на допомогу в критично важливих оборонних зусиллях на заході Запорізької області, а українські операції навколо Бахмута, схоже, продовжують перешкоджати російському командуванню зробити це в повному обсязі”, – підкреслили в ISW.

У свою чергу українські аналітики з групи DeepState зазначають про Запорізький напрямок за підсумками 16 вересня: “Тривають бої навколо Роботиного, біля Вербового. Є часткові успіхи. Важливим фактором у гальмуванні темпів нашого просування виявилося (що є очевидним) перекидання резервів ворогом“.

Принагідно канал DeepState відзначає, що на Бахмутському напрямку після звільнення села Андріївка триває зачистка Кліщіївки – “ворог намагається зачепитися на краю села, бо воно має для нього медійне значення”.

На цьому тлі розвідувальна спільнота Великої Британії повідомляє, що російські війська укріплюють оборону стратегічно важливого міста Токмак Запорізької області.

Навколо Токмака, розташованого приблизно за 16 кілометрів від поточної лінії фронту, російські сили встановлюють додаткові блокпости та протитанкові укріплення, а також копають нові окопи в районі, який утримує 58-ма загальновійськова армія РФ. “Токмак готуються зробити основою другої головної лінії оборони Росії”, – вважає британська розвідка.

Посилення оборони міста, ймовірно, “свідчить про все більше занепокоєння Росії тактичним проникненням українських військ через першу основну лінію оборони на півночі Запорізької області”, йдеться в огляді у твіттері МО Британії.

Читайте також:
Євген Дикий: Наступна страшна і жорстока битва буде за Токмак

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна