Ракетний удар по російських кораблях в Криму допомогли навести севастопольці, – партизани

Ракетний удар по кораблях росіян у Севастополі, який відбувся вночі 13 вересня, допомогли навести жителі міста.

Про це заявили представники партизанського руху “АТЕШ” у Telegram.

Як зазначається, до підготовки атаки були залучені цивільні, військовослужбовці Чорноморського флоту РФ та працівники ремонтного заводу.

“Протягом минулого тижня наші люди вели активну діяльність з виявлення важливих військових цілей ворога. Були задіяні агенти з різних сфер: цивільні, військовослужбовці Чорноморського флоту Росії та працівники ремонтного заводу (на ньому проходив останній етап ремонту однієї з цілей). Наслідками роботи зрештою стало те, що великий десантний корабель “Мінськ” та підводний човен “Ростов-на-Дону” успішно вражені”, – розповіли вони деталі нічного удару по Севастопольській бухті.

Партизани також подякували севастопольцям, які надсилають необхідні дані, фотографії та координати з цінною інформацією.

“Розвідка дає свої плоди і ми продовжимо працювати разом із СОУ для знищення ворожих військ”, – йдеться в повідомленні.

Контекст

Міністерство оборони Росії заявило, що внаслідок атаки ракетами та безпілотними катерами вночі 13 вересня пошкоджено 2 російські кораблі, які перебували на ремонті на заводі в тимчасово окупованому Севастополі.

Про це вороже відомство написало у Telegram.

Повідомляється, що у Севастополі пролунали щонайменше 7 вибухів. Над містом відразу здійнявся густий дим.

Російське міноборони стверджує, що нібито ЗСУ завдали удару десятьма крилатими ракетами по судноремонтному заводу ім. С. Орджонікідзе у місті Севастополь і трьома безекіпажними катерами по загону кораблів Чорноморського флоту на переході морем.

Вороже відомство заявляє, що засобами протиповітряної оборони нібито збито 7 крилатих ракет, а  патрульний корабель “Василь Биков” нібито знищив усі безекіпажні катери.

Гауляйтер Севастополя Михайло Развожаєв заявив, що унаслідок атаки, за попередньою інформацією, постраждало 24 особи,  четверо з них у стані середнього ступеня тяжкості.

Фото: Михайло Развожаєв/Telegram

Згодом Telegram-канал “Shot” заявив, що внаслідок нічної атаки на Севастополь загинуло двоє людей. Ще 26 осіб отримало поранення. Як зазначив російський паблік, усі загиблі та постраждалі – співробітники Севастопольського морського заводу  ім. С.Орджонікідзе.

За даними “SHOT”, у результаті атаки пошкоджено дизель-електричний підводний човен “Ростов-на-Дону” та великий десантний корабель “Мінськ” — вони загорілися. Обидва судна перебували на ремонті у сухому доці.

Згодом у мережі з’явилося фото російського десантного корабля “Мінськ”.

Як повідомила міжнародна моніторингова група Oryx, яка досліджує воєнні втрати за відкритими джерелами (зображеннями) в інтернеті, корабель знищений, а не пошкоджений.

“Візуальне підтвердження тепер вказує на те, що десантний корабель “Мінськ” класу “Ропуха”  було знищено, а не просто пошкоджено”, — йдеться в повідомленні експертів у соцмережі X (колишній Twitter).

Як зазначає “Мілітарний”, судячи з фото, корабель зазнав серйозних ушкоджень внаслідок удару та масштабної пожежі. Він отримав серйозну пробоїну в лівий борт в районі надбудови, що може означати влучання крилатої ракети під кутом прямо в машинне відділення.

Беручи до уваги характер та ступінь ушкоджень, а також складність ремонту виготовлених у Польщі суден, до яких відносяться кораблі проєкту 775, можна сказати, що корабель не підлягає відновленню.

Читайте також:
Зранку в Красноперекопському районі Криму пролунав вибух – здійнявся стовп чорного диму. Росіяни піднімали військову авіацію. ВІДЕО
Україна повернула контроль над “вишками Бойка” біля Криму, окупованими у 2015 році, — ГУР. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна