“Антонов” вироблятиме безпілотники, – Reuters

Українське державне авіаційне підприємство “Антонов” розширює виробництво дронів. Компанія диверсифікує свій основний бізнес із виробництва вантажних літаків у відповідь на російське вторгнення.

Про це пише Reuters у вівторок, 12 вересня.

“Безпілотники, виготовлені та адаптовані в Україні, відіграють важливу роль у війні, і крок “Антонова”, про який раніше не повідомлялося, узгоджується з метою України стати глобальним центром безпілотників, який стимулюється інвестиціями в сектор, який різко зріс з початку 2022 року”, – зазначили у виданні.

Новий центр безпілотних літальних апаратів “Антонова” відкрили “з метою розширення можливостей виробництва безпілотних систем та надання підтримки приватним виробникам безпілотних систем з погляду досвіду та послуг”, повідомляється у презентації “Укроборонпрому”, який займається оборонним сектором України. Документ був представлений урядовцям у Вашингтоні у червні.

“Антонов” не надав відповідь на запити про коментарі щодо центру та планів розширення сектора безпілотників. Представник “Укроборонпрому” відмовився від коментарів, пославшись на міркування безпеки.

Виробництво дронів тепер може підтримати застарілі радянські аерокосмічні компанії, такі як “Антонов”, які втратили великого клієнта в РФ та зазнали значної шкоди від російських атак.

Раніше “Антонов” під керівництвом “Укроборонпрому” проєктував і виробляв безпілотники, зокрема модель “Горлиця”, але вантажні літаки вже давно є його основним напрямком діяльності.

На початку повномасштабної війни окупанти знищили Ан-225 “Мрія” – найбільший у світі вантажний літак, яким “Антонов” найбільше відомий.

Незважаючи на те, що виробництво вантажних літаків триватиме, новий центр безпілотників міг би краще задовольнити військові потреби України зараз і дати інженерам “Антонова” більше роботи, повідомила Reuters особа, яка знає про плани “Антонова”. Ім’я цієї особи не називають, бо плани “Антонова” щодо безпілотників “ще не є публічно відомими”.

Експертиза “Антонова” щодо вантажних літаків також може бути застосована до безпілотників далекого польоту, додало джерело, що дозволить українським військам наносити удари глибше території Росії.

“Київ не бере на себе відповідальності за атаку на російську територію, але експерти та західні офіційні особи кажуть, що Україна стоїть за посиленням атак безпілотників”, – заявили у виданні.

Новий центр Антонова пропонує послуги, включаючи експериментальні аеродинамічні дослідження, створення повнофункціональних тренажерів для навчання операторів безпілотних літальних апаратів (БПЛА) і розробку стандартів компонентів, йдеться в презентації, в якій перераховано 26 функцій.

“Reuters” зазначає, що після повномасштабного російського вторгнення Україна здебільшого покладалася на іноземні БПЛА, але зараз вона здатна виробляти значну кількість різних типів безпілотників завдяки інтенсивній підтримці нових виробників.

Згідно з нещодавніми заявами високопосадовців, у нашій державі є близько 200 виробників дронів, а Збройні сили підписали контракти на постачання 30 нових моделей безпілотників вітчизняного виробництва. Однак більшість із них – це стартапи, засновані після вторгнення, які працюють у невеликих масштабах і часто не мають виробничих потужностей та галузевої підтримки, необхідних для того, щоб стати значущими гравцями.

Українські урядовці заявили, що хочуть використати інженерні таланти, підготовлені в Радянському Союзі, для розвитку повоєнної економіки і створення безпілотників.

“Оборонний сектор дуже скоро стане номером один в Україні”, — сказав “Reuters” міністр стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишин, додавши, що дрони є важливою частиною інвестицій в аерокосмічну промисловість.

Читайте також:
Знищення “Мрії”: керівник ДП “Антонов” Бичков отримав ще одну підозру

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна