У Раді зареєстрували законопроєкт про скасування відстрочки від мобілізації для студентів 30+, які ховаються за другою освітою

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №9672 про скасування відстрочки від мобілізації для студентів старше 30 років, які здобувають не послідовну вищу освіту або другу й більше.

Як свідчить сайт ВР, ініціаторами законопроєкту 4 вересня стали народний депутат, представник президента у парламенті Федір Веніславський, його колега зі “Слуги народу” Мар’яна Безугла, а також депутатка з групи “За майбутнє” Ірину Констанкевич.

Законопроєктом пропонують додати кілька абзаців до статті 23 закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

“Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які за денною або дуальною формами здобуття освіти здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній Законом України “Про освіту”, якщо навчання було розпочато не пізніше року досягнення здобувачем освіти 30-річного віку, а також докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти…” – сказано в законопроєкті.

Станом на вечір 4 вересня законопроєкт направлено на розгляд профільного Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

У разі прийняття закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що з початком повномасштабної агресії українці почали зловживати цією нормою закону, щоб уникнути мобілізації. Так, у 2022 році до закладів освіти зараховано на навчання 106 771 вступника чоловічої статі призовного віку, які розпочали здобувати другу освіту. У 2023 році станом на 28 серпня чисельність таких осіб становить 74 059.

Читайте також:
Чоловіків призовного віку, які здобувають другу вищу освіту, перевірятимуть, — секретар РНБО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна