На культовому фестивалі Burning Man відкрили дві інсталяції від України: в чому їхня алегорія

На культовому фестивалі Burning Man, що цього року розпочався 27 серпня, відкрили дві інсталяції від України – “Храм їжака” та “Український Фенікс”, проєкт якого до останнього тримали в секреті. Інсталяцію у вигляді птаха-Фенікса, що нагадує герб України, відкрили 31 серпня в пустелі Блек-Рок, де й проходить фестиваль.

Про це повідомив у своєму ФБ заступник Міністра оборони України Віталій Дейнега. Він також вів пряму трансляцію відкриття української інсталяції.

Ця інсталяція була секретною, її встановили, обшитою дошками, які зрештою спалили, щоб вогонь відкрив саму скульптуру.

“Народження через вогонь української скульптури. …Вона про Україну і про кожного з нас. Про те як ми стали сильнішими ніж будь-коли”, – написав Дейнега.

“Це український Фенікс, який пройшов крізь вогонь і повстав з попелу. Візуально віх схожий на тризуб. Але це птах”, – додав Дейнега.

Скульптуру Фенікса для Burning Man створили українські митці: художник Олексій Сай та архітекторка й художниця Дана Косміна. Скульптура висотою 8 метрів за задумом втілює єдність та непохитність українського духу, а перформанс зі спалюванням коробки, що приховувала її, символізував те, що сталося з Україною та українцями.

“Алегорія цього твору дуже проста. Нас як націю хотіли знищити. Але вогонь нас загартував. Ми вийшли з вогню і він тільки зробив нашу шкіру грубішою а нас – сильнішими. Ми переродились через вогонь. І нехай ми цього для себе не вибирали – але ми впорались і продовжуємо кожного дня… Мені здається, що ми як нація десь в цій точці. Вогонь ще обпікає і намагається нас знищити. Нам боляче. Нас обпікає полум’я війни і смерті. Але ми стаємо сильнішими ніж будь-коли були”, – пояснив задум Дейнега.

Ще одну інсталяцію від України напередодні представила на фестивалі “Спільноти бьорнерів України”. Це “Храм Їжака”, що є меморіалом пам’яті українців, що загинули у повномасштабній війні.

“Ми відкрили меморіал на найбільшому в Світі заході для вільних людей – Burning Man… Ми привезли десятки історій загиблих діячів культури, щоб показати, що ця війна не просто “військовий конфлікт”, це – народна війна, в якій приймає участь кожен свідомий українець”, – розповів художник Олександр Слободянюк.

За його словами, на інсталяції зібрано історії загиблих художників, артистів, музикантів та інших людей мистецтва. Їхні історії надсилали близькі та рідні, які хотіли нагадати світові про свою втрату та наголосити, що війна і досі триває.

“За два дні я виплекав всі сльози, бо по іншому просто неможливо. Дуже багато людей, дуже багато слів підтримки і розуміння. Здається, ми влучили прямо в серце”, – поділився Слободянюк.

Burning Man – щорічний фестиваль незалежного мистецтва. Проходить починаючи з 1986 року в пустелі Блек-Рок у штаті Невада (США). На фестивалі в пустелі встановлюють різноманітні артоб’єкти, а на завершення спалюють гігантську людську фігуру із дерева.
Цьогорічний Burning Man 2023 відбудеться 27 серпня – 4 вересня. Його тема: ANIMALIA.

Читайте також:
У пустелі штату Невада: завтра Україна пролунає в усіх куточках планети не з війною, а з мистецтвом, – Дейнега

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна