Хорватія готова надавати порти на Дунаї та в Адріатичному морі для транспортування українського зерна

Прем’єр-міністр Республіки Хорватія Андрей Пленкович підтвердив, що його держава готова надавати порти на Дунаї та в Адріатичному морі для транспортування українського зерна.

Про це йшлося на зустрічі Пленковича з президентом України Володимиром Зеленським під час саміту Україна – Балкани у грецьких Афінах, повідомляє сайт президента.

Зеленський, зокрема, наголосив, що Україна готова й надалі залишатися гарантом глобальної продовольчої безпеки й зацікавлена в пошуку нових шляхів постачання продовольства на світові ринки, одним із яких може стати Хорватія.

Президент докладно поінформував главу хорватського уряду про незаконне блокування Росією судноплавства в Чорному морі та масовані ракетні удари РФ по портовій інфраструктурі України, які ставлять під загрозу світову продовольчу безпеку.

Також Зеленський розповів співрозмовнику про ситуацію на полі бою, наступальні кроки української армії та проблеми, з якими вона стикається. Він подякував Хорватії за підготовку нового оборонного пакету для України, який міститиме важливі складові.

Окрім того, співрозмовники обговорили геополітичні та інші виклики, які спричинила російська агресія проти України, і скоординували кроки з подальшої взаємодії на міжнародній арені.

Зеленський окремо наголосив на важливості хорватського досвіду у сфері гуманітарного розмінування й подякував за практичну допомогу та лідерство Хорватії щодо розмінування українських територій. Було відзначено важливість проведення Міжнародної донорської конференції з гуманітарного розмінування, яка відбудеться в жовтні у Загребі.

Як писала “Новинарня“, під час візиту до Києва 31 липня хорватського міністра закордонних справ Гордана Грлича-Радмана Україна та Хорватія домовилися про співпрацю в експорті українського зерна, ускладнений після виходу Росії з чорноморської зернової угоди.

Читайте також:
Україна домовилася з Хорватією про допомогу в експорті зерна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна