Робота, церква, спортмайданчик, калорійні порції – в яких умовах російських військовополонених утримують на заході України і чому

До російських військовополонених, які прийшли на нашу землю нищити, вбивати і грабувати, в Україні ставляться відповідно до вимог 3-ї Женевської конвенції стосовно поводження з військовополоненими.

Про це під час брифінгу в “Медіацентрі Україна–Укрінформ” заявив Петро Яценко, представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Він зазначив, що табір, де перебувають російські військовополонені, розташований на Заході України (у Львівській області) – позаяк, згідно з вимогами Женевських конвенцій, таке місце має бути розташоване далеко від бойових дій.

Представник коордштабу розповів, що в таборі є умови для праці – всі російські військовополонені рядового складу працюють, офіцерський склад має право відмовитися від роботи, але більшість так само працює, висловлюючи добровільну згоду.

Робота, яку виконують, – неважка. Неділя – вільний від роботи день.

Крім того, зазначив Яценко, всі російські військовополонені отримують триразове калорійне харчування з якісних продуктів.

“Це стандартні порції, це калорійні порції. Більшість російських військовополонених, на відміну від наших військовополонених у Росії, набирають вагу, а не втрачають вагу. В них триразове харчування, в них восьмигодинний сон”, – додав речник.

У таборі є умови для медичного обслуговування, оскільки багато військовополонених мають різні ураження, зокрема і важкі травми. Так, за його словами, в таборі є нове медичне обладнання – від стоматологічного до рентгенівського кабінету. Є процедурні кабінети, а також фахівці, які лікують російських військових.

Для російських військовополонених доступна церква. Для мусульман є обладнане місце для намазу.

Крім того, є також можливості для дозвілля, для занять спортом – на території табору є спортмайданчик та футбольне поле.

Російські військовополонені в колонії на заході України. Фото: “Медуза”

“Ми показуємо всім, що перебування в українському полоні – це гідні умови. Можна цілком для російських військовослужбовців не боятися, що до них будуть ставитися так, як вони цього заслуговують. Ми ставимося до них згідно з міжнародними нормами. Ми показуємо це всім. Можна перебувати в українському полоні і до кінця завершення війни, здаватися і потім вибирати далі свій шлях”, – наголосив Петро Яценко.

Загалом, за словами представника координаційного штабу, для російських військовополонених є дуже багато різних речей, які недосяжні для українських оборонців у російському полоні.

“І наше завдання, зокрема як Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, створювати тиск на росію через міжнародну спільноту, через міжнародні організації, допомагати Міжнародному комітету Червоного Хреста здійснювати його мандат, здійснювати його місію і його функцію відвідувати всі місця утримання наших військовополонених, а таких місць в росії й на тимчасово окупованих територіях України налічують понад 80. Тому ми організовуємо такі поїздки, і всі можуть переконатися, що умови для російських військовослужбовців гідні”, – підсумував Петро Яценко.

Читайте також:
Різдво для російських військовополонених на Львівщині – із кутею, церковною службою і спільною колядкою. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна