День Криму на фестивалі “Протасів Яр” у Києві 19 серпня: Джемілєв, Сеітаблаєв, дискусії, музика, літературні читання і фільм “Додому”

Сьомий тиждень фестивалю “Протасів Яр” пам’яті Романа Ратушного присвячений Криму і боротьбі кримських татар. Будуть лекції знакових людей, дискусії, музика, показ фільму “Додому”.

У суботу, 19 серпня, “День Криму” в межах о 16:00 відкриє публічна розмова Мустафи Джемілєва та Аліма Алієва.

Мустафа Джемілєв — лідер кримськотатарського народу, народний депутат України багатьох скликань.

Про силу духу, боротьбу за свої принципи, рішучість робити правильну річ за будь-яких умов та обставин, про повернення в Крим, виборене колись і те, за яке боротьба триває сьогодні, а також про те, чому почуття гумору рятує в найтемніші часи говоритимуть Мустафа Джемілєв та заступник генерального директора Українського інституту, засновник літературного проєкту “Кримський інжир” Алім Алієв.

На 18:00 призначена дискусія “Опір в Криму сьогодні” за участі Рефата Чубарова, Ольги Скрипник, Ахтема Сеітаблаєва.

“Україну у Криму підтримують сотні тисяч людей, які виступають проти окупаційної влади”, — сказав у серпні 2023 року українським журналістам Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу. Люди, про яких говорить Чубаров, живуть в умовах посилення тиску на кримськотатарське та українське населення півострова, в умовах погіршується ситуація з політв’язнями, зміцнення російськими окупантами Криму як військової бази, в умовах мобілізаційного процесу, запущеного Росією, в умовах несвободи й дискримінації.
Про цих людей та їхній щоденний опір говоритимуть сам Чубаров, голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, військовослужбовець ТрО ЗСУ, режисер та актор Ахтем Сеітаблаєв. Модераторка – Олена Гусейнова.

Перед тим, о 17:00, на Протасі відбудуться білінгвальні читання “Küreş перекладається як боротьба”. Художні тексти кримськотатарською та українською читатимуть Світлана Поваляєва, Світлана Тараторіна, Ахтем Сеітаблаєв, Дмитро Лазуткін, Мустафа Аметов, Алім Алієв, Олена Гусейнова. Музичний супровід – Нестор Барчук.

“Küreş перекладається як боротьба” – це цитата з передмови Аліма Алієва до четвертого тому антології “Кримський інжир”, де Алім згадує кримськотатарський національний вид спорту küreş (куреш) — коли, борючись на поясах, необхідно покласти суперника на лопатки. Українські та кримськотатарські письменники, поети, митці під музику Нестора Барчука читатимуть кримськотатарську прозу та поезію, українську прозу та поезію про Крим.

“Це теж наша антиколоніальна боротьба – вербалізувати Крим як хронотоп, Крим як міф, Крим як пам’ять, Крим, який осмислюємо, оспівуємо, конструюємо і навіть деконструюємо. Крим у текстах класиків кримськотатарської літератури та сучасних українських письменників. Крим кримськотатарською мовою. Крим українською мовою”, – ідеться в анонсі.

Закриє сьомий день фестивалю “Протасів Яр” пам’яті Романа Ратушного фільм “Додому” режисера Нарімана Алієва. Початок показу – 20:30.

Світова прем’єра цієї стрічки відбулася у 2019 році на Каннському міжнародному кінофестивалі. Стрічка була національним претендентом від України на премію “Оскар” у номінації “Найкращий фільм іноземною мовою”.

Головний герой фільму – кримський татарин Мустафа, у якого помирає старший син Назім. Батько приїжджає до Києва, куди два його сини поїхали після анексії Криму, аби повернути молодшого Аліма додому, а старшого поховати на батьківщині в Криму за мусульманськими традиціями. Головні ролі в “Додому” зіграли Ахтем Сеітаблаєв і Ремзі Білялов.

Локація всіх подій 19 серпня: галявина у Протасовому Яру (поруч – заправка Wog; вул. Солом‘янська 40-а).

Не забудьте взяти пледи чи каремати для того, аби зручно вмоститись на траві. Беріть із собою головні убори.

Білий намет, який вже став символом усіх наших зустрічей, створить нам і затінок, і захист від дощу.

Вхід на всі події фестивалю — вільний.

Фестиваль “Протасів Яр”

Фестиваль “Протасів Яр” проводиться у пам’ять про полеглого торік під Ізюмом громадського активіста, розвідника 93-ї механізованої бригади ЗСУ “Холодний яр” Романа Ратушного, який був засновником ініціативи “Захистимо Протасів Яр”.

Фестиваль відбуватиметься по вихідних що два тижні із травня до вересня 2023 року.

Мета фестивалю – поширення ідеї громадського активізму, сили локальних громад, об’єднань небайдужих громадян, а також історії про те, як зусилля однієї людини або малої групи людей, їхнє відчуття відповідальності можуть змінити власний район, місто та всю Україну.

“Захід популяризуватиме правозахисні ініціативи, українську історію, сучасне і традиційне мистецтво та плекатиме пам’ять про Романа Ратушного, справа котрого триває й після його смерті”, – розповіли організатори.

До координаційної ради фестивалю ввійшли Світлана Поваляєва, Юлія Бартле, Артур Харитонов, Мирослава Барчук, Яна Безсмертна, Тетяна Терен, Вікторія Амеліна, Тетяна Власова.

“Ми разом міркували, чи варто робити фестиваль зараз, в час війни, але нарешті зрозуміли, що саме сьогодні він і є найбільш необхідним, щоб об’єднувати людей, давати їм силу і відчуття спільноти.

Зберігати пам’ять про Романа Ратушного — це, перш за все, втілювати ідеї, мрії й задуми, якими він жив. Ідею малих локальних громад, які можуть робити великі справи. Ідею захисту прав людини і загалом справедливості. Ідею популяризації української культури й історії”, – пояснила журналістка і телеведуча Мирослава Барчук.

Роман Ратушний

Учасниками фестивалю, зокрема, стали Тарас Лютий, Вахтанґ Кебуладзе, Володимир Єрмоленко, Станіслав Асєєв, Ігор Козловський, Алім Алієв, Мар’яна Садовська, Наталка Ворожбит, Софія Безверха, Римма Зюбіна, гурти “Тельнюк: Сестри”, “Капела Збитень”, “Хорея Козацька”, Grozovska Band, Kozak System та ін.

Організаційні партнери фестивалю “Протасів Яр” – Український ПЕН та Національний центр народної культури “Музей Івана Гончара”.

Інформаційні партнери: “5-й канал”, “Еспресо ТВ”, “Громадське радіо”, LiRoom, The Ukrainians, “Суспільне мовлення”, Радіо “Культура”, “Новинарня”, “Цензор.нет”.

Фестиваль відбувається за сприяння Міжнародного фонду “Відродження”.

Читайте також:
“Роман Ратушний продовжує перемагати Корбана після своєї загибелі”: Київський апеляційний суд виніс рішення на користь Протасового Яру

“Поширення сили локального активізму”: у Києві відбудеться фестиваль “Протасів Яр” пам’яті Романа Ратушного

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна