“Жінки та діти сплять на підлозі – ситуація кричуща”: посол розповів, як українців депортують з аеропортів Ізраїлю

В аеропортах Ізраїлю депортують близько 10% громадян України. Вони змушені проходити принизливі процедури.

Про це розповів посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук у матеріалі для LIGA.net, датованому 16 серпня.

Корнійчук нагадав, що на початку повномасштабної війни Ізраїль вводив електронні візи для українських біженців. Однак їх скасували через суд. Тепер людей завертають на кордоні за формальними ознаками: навіть у випадках, коли у них є зворотний квиток, резервація готелю.

“Порядок, за яким пропускають наших громадян через кордон, є принизливим. У людей забирають паспорти, вони вимушені чекати понад 10 годин. Більше як 10% наших громадян зараз депортують в аеропортах. Люди сплять на підлозі, це жінки та діти. Мені це болить, ситуація кричуща”, – зазначив посол.

Фото: LIGA.net

LIGA.net ознайомилося зі скаргами, які українці надсилали дипломатам. У них йдеться про грубість та погрози офіцерів, затримання в аеропорту з дітьми до декількох діб, ночівлю на стільцях, про те, як відбирали документи та телефони, читали переписки та інше.

Корнійчук заявив, що пояснень українські дипломати не отримують. Водночас ізраїльські колеги переконують, що це виключно питання Служби міграції, яка підпорядкована МВС.

“А МВС очолює політик з релігійно-націоналістичної партії. Українці – це так звана група ризику”, – каже посол.

Українці та ізраїльські правозахисники намагаються боротися з такою ситуацією та подають позови, розповіло ЗМІ. Одна з останніх перемог – рішення Тель-Авівського суду від 11 липня. Суд створив прецедент, що забороняє службовцям МВС вилучати та переглядати телефони у людей, які в’їжджають.

Як писала “Новинарня“, Україна планує скасувати дію безвізового режиму з Ізраїлем. А також ініціює виключення країни із зустрічей у форматі “Рамштайн”.

Є декілька причин для розгляду таких рішень. Серед них –  недружнє ставлення до українців, які приїжджають до Ізраїлю, та припинення дії в цій країні програми медичного страхування для вітчизняних біженців. Крім того, Тель-Авів досі не хоче допомагати Україні зброєю.

Ізраїль також підозрюють у зливі інформації із зустрічей “Рамштайну” до третіх осіб.

Читайте також:
Ізраїль розпочав найбільшу за останні роки військову операцію на Західному березі Йордану

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна