Ізраїль розпочав найбільшу за останні роки військову операцію на Західному березі Йордану

Ізраїль розпочав великий повітряний і наземний наступ на місто Джанін на окупованому Західному березі річки Йордан.

Про це пише The Guardian у понеділок, 3 липня.

Зазначається, що це – найбільша військова операція на палестинській території за останні роки.

Щонайменше четверо палестинців були вбиті й 28 отримали поранення унаслідок нападу, який почався близько першої години ночі в понеділок. За даними міністерства охорони здоров’я Палестини, кількість загиблих, ймовірно, зросте.

Перестрілки з палестинськими бойовиками та вибухи тривали до ранку понеділка. Відповідно до інформації Армії оборони Ізраїлю (АОІ), рейд був націлений на великий командний центр угрупування бойовиків “Джанінські бригади” у міському таборі біженців.

Густий чорний дим від шин, підпалених жителями, вихрився вулицями, а з гучномовців у мечетях лунали заклики підтримати бойовиків. Кожен вхід до табору був оточений ізраїльськими солдатами.

“Те, що відбувається в таборі біженців, − це справжня війна. Були удари з неба. Щоразу, коли ми під’їжджаємо на п’яти-семи машинах швидкої допомоги, ми повертаємося з пораненими”, − сказав водій однієї з палестинських “швидких”.

Операція в Дженіні призвела до нічних протестів на Західному березі річки Йордан, зокрема на контрольно-пропускному пункті поблизу міста Рамалла. Ізраїльські системи протиповітряної оборони були приведені в стан готовності до можливого ракетного обстрілу у відповідь із заблокованого сектора Гази після того, як кілька палестинських угруповань пообіцяли помститися.

Речник АОІ, контрадмірал Даніель Гагарі зазначив, що операція в Дженіні була цілеспрямованим рейдом, який має тривати від одного до трьох днів, і Ізраїль не має наміру утримувати позиції.

Читайте також:
У відповідь на спецоперацію ЦАХАЛу на Ізраїль із сектору Газа запустили майже 500 ракет. Розпочато процедуру “Стукіт по даху”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна