У відповідь на спецоперацію ЦАХАЛу на Ізраїль із сектору Газа запустили майже 500 ракет. Розпочато процедуру “Стукіт по даху”

На Близькому сході чергове загострення: Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) оголосила про застосування процедури “Стукіт по даху”, після того як за день 10 травня по ізраїльській території із сектору Газа було випущено майже пів тисячі ракет.

Загалом упровж дня на Ізраїль запустили 469 ракет, стверджують у ЦАХАЛ.

153 з них були перехоплені ізраїльською системою протиракетної оборони “Залізний купол”, а ще 107 упали на території сектору Газа незадовго після запуску.

Також ізраїльська армія вперше застосувала систему ППО “Праща Давида” (David’s Sling), яка успішно збила ракету.
У той самий час військово-повітряні сили ЦАХАЛ завдали удару по 133 цілях на території Гази.

Після дня обстрілів Ізраїль розпочав процедуру “Стукіт по даху”, повідомляє “Голос Ізраїлю”.

Вона передбачає знищення багатоповерхових будівель, в яких розташована інфраструктура ворога.

Процедура “Стукіт по даху”, яку Ізраїль уже застосовував, передбачає три етапи:

  • спершу мешканців відповідних будинків повідомляють, що по їхньому житлу невдовзі буде завдано ракетного удару;
  • потім по будинку запускають “попереджувальну” ракету, яка “стукає по даху” – не завдаючи будинку значних ушкоджень, демонструє їхнім мешканцям, що наміри Ізраїлю серйозні;
  • через певний час по будинку запускають уже “справжні” ракети, які зрівнюють його із землею (передбачається, що максимум після другого етапу всі мирні мешканці будинку усвідомлюють серйозність намірів противника і встигають залишити житло, хоча в реальності так відбувається далеко не завжди).

Загострення почалося в ніч на 9 травня, коли ЦАХАЛ оголосив про проведення в секторі Газа антитерористичної операції “Щит і стріла”. Повідомляється, що в її межах були ліквідовані троє лідерів військового крила “Ісламського джихаду”, відповідальних за теракти й обстріли ізраїльської території.

Також у перший день операції ЦАХАЛ, згідно з офіційними повідомленнями, атакував понад десять об’єктів “Ісламського джихаду” та групу бойовиків.

Загалом від початку операції “Щит і стріла” в Газі загинув 21 палестинець, включно зі щонайменше десятьма мирними громадянами, пише агенція Assosiated Press.

В Ізраїлі очікували ракетного обстрілу “у відповідь” ще в ніч на 10 травня, проте масові запуски ракет із сектору Газа (переважно із житлової забудови) почалися після 11-ї ранку.

Запуск ракет із Гази на Ізраїль. Фото: Reuters

При цьому обидві сторони, Ізраїль та “Ісламський джихад”, за посередництвом Єгипту ведуть переговори про припинення вогню.

Читайте також:
Ізраїль завдав авіаударів по півдню Лівану у відповідь на ракетні обстріли

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна