Ізраїль завдав авіаударів по півдню Лівану у відповідь на ракетні обстріли

Повітряні сили Ізраїлю завдали ударів по інфраструктурі руху ХАМАС на півдні Лівану.

Про це вранці 7 квітня повідомила пресслужба армії оборони країни.

“Армія оборони Ізраїлю завдала ударів по цілях, зокрема по терористичних інфраструктурах, які належать ХАМАС на півдні Лівану”, – сказано в повідомленні.

У пресслужбі наголосили, що “армія оборони Ізраїлю не дозволить терористичній організації ХАМАС діяти з території Лівану і покладатиме на державу Ліван відповідальність за кожен спрямований вогонь, що виходить із її території”.

Як відомо зі ЗМІ, в ніч на п’ятницю повітряні сили Ізраїлю почали завдавати ударів по об’єктах ХАМАС у секторі Гази у відповідь на масовий запуск ракет по території Ізраїлю.

Перед тим, 6 квітня, зазнав ракетних ударів з території Лівану. За словами ізраїльських офіційних осіб, із півдня Лівану по території північного Ізраїлю було випущено щонайменше 34 ракети.
Армія оборони Ізраїлю повідомила, що система ППО “Залізний купол” перехопила 25 ракет, щонайменше п’ять вдарили по території Ізраїлю, місцезнаходження чотирьох не відоме. Попередньо, щонайменше двоє чоловіків отримали легкі осколкові поранення.

Як пише The Times of Israel, цей обстріл може бути наймасштабнішим з боку Лівану після 2006 року, коли по Ізраїлю було випущено тисячі ракет.

У серпні 2021 року “Хезболла” випустила 19 ракет по північному Ізраїлю.

Джерело, близьке до угрупування “Хезболла”, заявило Al Arabiya, що нині воно не причетне до ракетних ударів. Інші джерела стверджують, що за ударами можуть стояти “палестинські угрупування”. Пізніше в Армії оборони Ізраїлю заявили, що за ракетними ударами стоїть угрупування ХАМАС.

Ракетні удари по Ізраїлю відбулися на тлі загострення напруженості після кількох днів обстрілів із сектору Гази, зіткнень у мечеті Аль-Акса та ймовірного запуску безпілотника іранського виробництва з Сирії, пише The Times of Israel.

Раніше ізраїльська поліція двічі штурмувала мечеть Аль-Акса на Храмовій горі в Єрусалимі, вибивши двері й вікна та застосувавши світлошумові гранати і гумові кулі. Сотні палестинців були затримані напередодні 15-го дня священного для мусульман місяця Рамадан і першого дня єврейського свята Песах. Дії ізраїльської поліції викликали засудження арабського та мусульманського світу.

У поліції заявили, що в святині забарикадувалися “бунтівники та осквернителі мечетей”, які кидали в поліцейських каміння й фаєри. До цього єврейські екстремістські угруповання закликали зарізати кіз на території мечеті, і багато вірян-мусульман залишилися всередині після закликів запобігти цим спробам, пише CNN.

Читайте також:
Уряд Ізраїлю поставив на паузу судову реформу, яка спричинила найбільші протестні виступи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна