Рятівні ретрити для родин загиблих героїв: як працює намолене місце вінницьких ветеранів

автор: Геннадій Карпюк

Три роки тому у Вінниці з’явився свій Ветеранський простір, який входить до коаліції ветеранських просторів України, що налічує 21 таку установу. Про витоки проєкту, його становлення й різноманітні корисності, які тут уже згенеровані для захисників і захисниць, а також родин полеглих героїв, наша розмова з очільницею цього місця сили для вінницьких ветеранів Марією Довжик.

Проактивність під бюджетною парасолькою міськради

“Ідея створити цей ветеранський простір належить кільком громадським організаціям, які тим чи іншим чином допомагали військовим, волонтерили, діяли в інтересах ветеранів і об’єдналися у спілку. Вже як спілка звернулися до міськвиконкому, і зрештою було підписано договір з міськрадою про заснування спільного проєкту із ГС “Вінницька спілка аналітично-просвітницький центр Ветеранський простір”.

Місто надало в користування приміщення комунальної власності на першому поверсі багатоповерхівки практично у центрі Вінниці. Міськрада також фінансує наші витрати на утримання штату, всіляко сприяє діяльності. Тож маємо стабільне фінансування з бюджету громади, а також працюємо над залученням коштів міжнародних організацій та фондів”, – розпочала пані Марія розмову з витоків появи простору.

Більшість ветеранських просторів є громадськими організаціями, які постійно вишукують донорське фінансування, або комунальними установами з певними ресурсними обмеженнями й особливостями. А от вінницький майданчик унікальний саме тим, що існує завдяки підтримки міської влади.

Як це працює на практиці? – запитуємо у співрозмовниці.

– Торік за нашої ініціативи проведено перший шестиденний психологічний ретрит (так називають періоди особистого чи групового усамітнення для роботи над собою, проведення психологічних тренінгів тощо – “Н”) для 20 батьків полеглих захисників. Міськрада надала половину необхідних для заходу коштів, інша частина фінансування – залучені ресурси партнерів.

За результатами ретриту цьогоріч можемо провести удвічі більший семінар уже восени, і місто теж долучиться. Нам довіряють, бо якщо ми виступаємо з ідеєю, то її реалізовуємо, показуючи результат. Ці активності дієві й вирішують проблематику ветеранської спільноти міста. І почасти ми тут сповідуємо креативні підходи.

Марія Довжик

– Які активності вдалося втілити, що в багажі здобутків?

– Передусім, спілка є співрозробником міської програми підтримки захисників та захисниць, членів родин полеглих героїв і безвісти зниклих. Ми цим пишаємося. Як і тим, що завдяки ретритам вдається відновити ментальний стан цих людей.

У результаті маємо першу сформовану спільноту батьків та матерів загиблих воїнів, які регулярно збираються у нас, щоб погомоніти, обмінятися новинами й думками, переживаннями. Або щоб сплести з молитвою захисну маскувальну сітку для фронту чи помалювати й обговорити з психологом важливі теми.

Таку техніку колаборації розвиватимемо далі, адже завдяки спілкуванню ці люди зможуть повертатися в соціум. Це спосіб пережити глибоко індивідуальний біль і зрозуміти, як далі бути з цією історією. І водночас усвідомити, що вони не самі у своїй трагедії, їх є кому підтримати та підказати якусь модель повноцінного буття.

Так є шанс, що вони вийдуть сильними та вмотивованими після страшних і непоправних втрат.

Читайте також:
Військовим та їхнім родичам пропонує психологічну, соціальну й інформаційну підтримку “Жіноча сила”

Якщо ти кудись приходиш і там тобі добре, ти про це не мовчиш

– Тобто об’єднання родин, які вже пережили фронтові трагедії, може брати своєрідне “шефство” на тими, хто тільки-но занурився у цей стан гострого болю й тривоги?

– Така опіка допомагає емоційно підтягнути згорьованих людей до певної стабілізації й осмислення. Це про те, що нам вдається успішно створювати кола емпатії, довіри та підтримки. Ветеранський простір називають ще намоленим місцем, або місцем сили. Також свій результат дають і наші регулярні групи підтримки для тих, хто чекає рідних з війни. Ми були одними з перших, хто започаткував у Вінниці цей формат.

– Як простір знаходять ті, хто потребують підтримки?

– Передусім, ми проактивні. А по-друге, чудово діє сарафанне радіо. Бо якщо ти кудись приходиш і там тобі добре, ти про це не мовчиш. І розкажеш людям зі схожими потребами.

Звісно, активно ведемо соцмережі, сайт, навіть представництво у ТікТок є. Комунікація з ветеранами і родинами загиблих героїв, безвісти зниклих не припиняється. І лише чекати, що до нас прийдуть, ми не будемо. Постійно працюємо, щоб покращувати присутність у публічному просторі та інформувати аудиторію про надавані послуги, які безкоштовні.

У “Ветеранському просторі” завжди можна знайти підтримку

– Цікаво, і який загалом спектр сервісу?

– Тут працює фаховий реабілітолог у належно обладнаному кабінеті. Йдеться не про лікування, а саме про фізичне відновлення. Також потрібні процедури надаємо за місцем проживання маломобільних клієнтів, зокрема тих, що отримали інвалідність унаслідок війни. І як неймовірно радієш, коли ветерани перестають потребувати такої послуги вдома і вже спроможні приїжджати у Ветеранський простір!

Практикуємо й консультації психолога, який працює з дітками наших ветеранів та загиблих героїв. Декілька психологів працюють із дорослою аудиторією – як індивідуально, так і в групах підтримки: для дружин, батьків полеглих і тих, хто чекає рідних з війни.

Найчастіше індивідуальними консультаціями користаються саме ветерани. Також у нас працюють юристи, надають консультації в галузі права. Зокрема і дистанційно, що має попит. Проводимо багато різних заходів на кшталт настільних ігор, екскурсій, арттерапії, зокрема для дітей.

Читайте також:
Як повернутися з війни у цивільне життя і знайти себе в бізнесі: поради ветерана Олега Рудюка

“23 лютого 2022 ми саме завершили навчання за бойовим курсом. Тож вранці 24-го вже знали, що робити”

– Розкажіть про свою команду.

– У нас майже немає людей, не дотичних до війни та ветеранів. Наш перший директор повернувся на фронт, бо воював і раніше. Соціальний менеджер теж воював, зараз він з нами. Серед членів команди є рідні полеглих захисників.

Я теж сюди не просто так прийшла. Із 2014 року волонтерила у шпиталі, підтримувала поранених. Там познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком. Він – учасник бойових дій, зараз воює з окупантами.

Ще до початку “повномасштабки” ми були однією з небагатьох організацій, хто готував цивільних до захисту України. 23 лютого 2022-го ми саме закінчили навчання за бойовим курсом, який пройшли 150 осіб. Провели 5 теоретичних занять і одне практичне на полігоні.

Тож коли вранці наступного дня довідалися про повномасштабний російський напад, то вже знали що робити. І всіх, хто проходив тут вишкіл, як і професійних військових, тоді чітко можна було вирізнити у натовпі. Вони спокійно йшли зі своїми завчасно приготованими наплічниками туди, куди йдуть люди, які знають що робитимуть на війні.

З теплотою згадую той час, бо, попри весь біль і жах, він привів до нас надзвичайно багато добрих людей. Їм тут було легше: вони перебирали купу “волонтерки”, адже всі наші простори – кабінети й коридори – були заставлені допомогою. Лише буржуйок завдяки небайдужим партнерам відправили понад 60…

 

За кілька місяців поступово повернулися до статутної діяльності, щоб наростити спроможності. Зокрема, відкрили представництво Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Я є його представником.

Люди, які розшукують близьких, у Ветеранському просторі не просто отримують консультацію представника офісу Уповноваженого, а й одержують комплексну підтримку. Нині готуємося до переїзду в нове приміщення – адаптованого до сучасних вимог у сенсі інклюзивності. Воно більше й спроєктоване саме під потреби наших людей.

– З якими проблемами до ветерани звертаються до вас найчастіше?

– Здебільшого це звернення з питань соціального супроводу, вторинної правової допомоги. Багато приходять також із проблематикою щодо проходження ВЛК, МСЕК та лікування, одержання статусу УБД.

Читайте також:
Як отримати УБД у 2023 році: досвід військового й інструкція

Також ми уклали меморандум про співпрацю з Пенсійним фондом – його фахівці проводять інформаційні заходи з питань працевлаштування, започаткування власної справи.

Окремо зазначу, що ми організували локальний майданчик для розвитку можливостей та допомоги у започаткуванні ветеранського бізнесу у форматі навчання й фінансування від наших партнерів. Формуємо додаткові напрямки, запрошуємо до дискусії та обміну досвіду ветеранів-підприємців.

У “Ветеранському просторі”

Взагалі вважаю, що держава, формуючи ветеранські політики та ініціативи, має значно більше співпрацювати з громадським сектором. Адже це величезна сила, яку не варто сприймати як конкурента, бо справді він може бути крутим партнером, підмогою та інструментом впровадження ініціатив і зворотного зв’язку.

Читайте також:
Точка опори для миколаївських ветеранів: відбудувалися після обстрілів – відкрили центр


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.