Військовим та їхнім родичам пропонує психологічну, соціальну й інформаційну підтримку “Жіноча сила”

В Україні понад рік працює “Служба психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців”. Психологи та консультанти  допомагають воїнам та їхнім рідним впоратися з різними викликами, які з’являються під час війни та військової служби.

Цей проєкт був ініційований торік “Громадським рухом “Жіноча сила України”, який почав свою діяльність щодо підтримки сімей військових ще у 2014 році. Тепер “Жіноча сила України” знову закликає звертатися по підтримку – психологічну соціальну, інформаційну.

Служба психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців розпочала роботу  в перші тижні повномасштабного вторгнення ворога 2022 року у відповідь на запит Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України. Зараз проєкт працює у співпраці з ЗСУ, НГУ і Міноборони України, щоб підтримка військових та їхніх рідних була максимально фаховою та результативною.

Хто може звертатися?

  • військовослужбовці;
  • дружини, наречені, партнери військових;
  • батьки та мами, сестри і брати захисників;
  • інші родичі військовослужбовців.

Як отримати підтримку?

Служба психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців працює за трьома напрямами: телефонна лінія, групи підтримки, онлайн-консультації. Усі послуги — безоплатні.

1. Багатоканальний номер 0 800 332 720 працює щодня з 10:00 до 20:00 без вихідних. Усі дзвінки на території України — безоплатні. Спілкування — конфіденційне. Тут нададуть консультації та супровід із соціальних питань і психологічну підтримку. Проконсультуватися із спеціалістом можна також в Telegram @pidtrymkainua.

2. Групи підтримки для дружин та окремо для матерів військовослужбовців у форматі онлайн. Це майданчик для спілкування жінок, які переживають схожі життєві виклики. Зустрічі відбуваються у супроводі психологів. Тут учасниці можуть покращити свій емоційний стан, навчитися, як підтримувати себе і свого військового, відчути взаємопідтримку, отримати нові знайомства. Стати учасницею таких зустрічей можна за попередньою реєстрацією, заповнивши анкету на сайті www.pidtrymka.in.ua або зателефонувавши на лінію 0 800 332 720.

3. Індивідуальну онлайн-консультацію фахівці надають, коли військовим або їхнім рідним потрібна глибша психологічна допомога, аніж та, яку можна отримати на телефонній лінії чи у групах підтримки.

З яких питань можна звертатися за соціальною консультацією?

  • коли необхідно встановити контакт із військовою частиною;
  • коли хочете з’ясувати, які пільги чи соціальні гарантії передбачені для родини військовослужбовця;
  • якщо маєте питання щодо оформлення документів;
  • у разі потреби роз’яснення про процедуру ротації, переведення та інші питання несення служби;
  • якщо необхідно уточнити щодо оформлення відпустки чи лікування;
  • якщо незрозуміло, що робити, коли ваші документи не приймають або на ваші запити не відповідають;
  • коли потрібно з’ясувати, до кого звертатися, якщо родич на фронті і з ним тривалий час немає зв’язку;
  • якщо незрозуміло, що робити, коли є підозри або підтвердження, що рідний військовий потрапив в полон.

За психоемоційною підтримкою можуть звертатися:

  • військові, коли відчувають, що вже складно витримувати існуюче емоційне навантаження або є потреба налагодити комунікацію з близькими;
  • дружини, мами, наречені, сестри, партнери військових у разі емоційного виснаження від постійного хвилювання та тривоги за військового;
  • рідні та друзі військових, які шукають способи підтримати військових, коли вони на фронті, у відпустці або на лікуванні;
  • дружини, партнери військових, які шукають способи налагодження комунікації на відстані, коли помічають, що спілкування стало більш холодним і менш емоційним;
  • родичі загиблих військових та військових, що вважаються зниклими безвісти або перебувають в полоні, які відчувають погіршення самопочуття, емоційне виснаження від втрати чи невизначеності в очікуванні.

Консультанти  “Служби психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців” зорієнтують, що робити та як можна діяти саме у вашій ситуації, а також нададуть психологічну підтримку, щоб ви могли впоратися з викликами.

За понад рік роботи фахівці цього проєкту опрацювали більше 3500 звернень від військових та їхніх рідних, а в групи підтримки зареєструвалися понад 900 дружин та матерів захисників. Команда продовжує працювати, щоб підтримувати тих, хто нас захищає, зазначає ГО “Громадський рух “Жіноча сила України”.

Читайте також:
“Коли болить душа – треба йти до психолога”: ветеран Гудименко ініціював “гарячу лінію” 5522

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна