Генерал-майор СБУ Шайтанов отримав вирок за державну зраду

Колишнього генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова визнано винним у державній зраді, замаху на вчинення терористичного акту, а також зберіганні боєприпасів та засуджено до 12 років позбавлення волі.

Про це повідомляє пресцентр СБУ в понеділок, 14 серпня.

Так, Шевченківський районний суд м. Києва визнав винним колишнього першого заступника керівника Центру спеціальних операцій “А” СБУ Валерія Шайтанова в державній зраді, закінченому замаху на скоєння терористичного акту, а також незаконному поводженні з вогнепальною зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

Його засуджено до 12 років за ґратами з конфіскацією майна.

Прокурори у суді довели, що генерал-майор СБУ збирав інформацію, яка становила державну таємницю, та передавав її представникам РФ.

Слідство встановило, що посадовець перебував на агентурному зв’язку під псевдонімом “Бобиль” у полковника ФСБ РФ Ігоря Єгорова. Останній під позивним “Ельбрус” був одним із організаторів окупації та розгортання терористичної діяльності на Донбасі влітку 2014 року, зазначають в СБУ.

За завданням спецслужб країни-агресора, засуджений підшуковував осіб серед колишніх військовослужбовців СБУ для вчинення теракту.

Його метою було вбивство майора ЗС Чеченської Республіки Ічкерія, який з лютого 2015 року під час війни на сході України очолював Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва.

Тоді правоохоронці попередили вбивство, заплановане спецслужбами РФ.
Кримінальне провадження стосовно співробітника Департаменту служби контррозвідувальних операцій ФСБ РФ, який завербував засудженого, наразі перебуває на заочному розгляді у суді.

Як інформувала “Новинарня“, 14 квітня 2020 року контррозвідка СБУ затримала генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, якого підозрюють у державній зраді та вчиненні терористичних актів. Зокрема, за завданням російських спецслужб він планував вбивство відомого добровольця Адама Осмаєва.

15 квітня цього року Шевченківським районним судом міста Києва йому обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою терміном 60 діб.

9 березня в Нідерландах почався судовий процес у справі про збитий “Боїнг” рейсу MH17.

Шевченківський районний суд міста Києва продовжив термін перебування Шайтанова під вартою до 25 листопада.

Читайте також:
СБУ оприлюднила доказ того, що вербувальник генерала Шайтанова керував терористами на Донбасі. АУДІО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна