СБУ оприлюднила доказ того, що вербувальник генерала Шайтанова керував терористами на Донбасі. АУДІО

 

Служба безпеки України оприлюднила аудіозапис на доказ того, що полковник ФСБ РФ Ігор Єгоров із позивним “Ельбрус”, який вербував генерала СБУ Валерія Шайтанова, був одним з організаторів окупації та розгортання терористичної діяльності на Донбасі.

Як повідомляють у пресслужбі СБУ, додаткові матеріали, зібрані контррозвідкою, свідчать, що з літа 2014 року Єгоров напряму координував діяльність незаконних збройних формувань на території Луганської області, доводив до бойовиків вказівки російського командування та організовував взаємодію різних угруповань.

“Полковник ФСБ називав себе «першим заступником командувача» військ так званої «Новоросії». Важливим аспектом його діяльності було узгодження спільних дій із так званим «міністерством оборони ДНР», забезпечення бойовиків озброєнням та боєприпасами”, – інформують в СБУ.

Повідомляється, що Єгоров особисто був присутнім на окупованій території, перенаправляв групи проросійських бойовиків з Криму на Донбас.

Також контррозвідка зафіксувала, що Єгоров безпосередньо причетний до збиття українських військових літаків улітку 2014 року та ракетних обстрілів підрозділів Збройних сил України.

Окрім того, полковник ФСБ РФ з позивним Ельбрус займався збором розвідувальної інформації та координував диверсійні групи для протидії українським військовим.

Як писала “Новинарня“, 24 квітня міжнародні розслідувачі з групи Bellingcat та видань The Insider і Der Spiegel оприлюднили спільне розслідування, згідно з яким “вербувальник” генерала Шайтанова Ігор Єгоров виявився “Ельбрусом” зі справи про збитий у 2014 році над Донбасом малайзійський “Боїнг” рейсу MH17.

У Bellingcat ще тоді з’ясували, що Єгоров на початку війни на Донбасі був одним з ключових російських силовиків, спрямованих туди для координації військових дій.

Читайте також:
СБУ затримала ще одного фігуранта справи генерала Шайтанова

Як інформувала “Новинарня“, 14 квітня контррозвідка СБУ затримала генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, якого підозрюють у державній зраді та вчиненні терористичних актів. Зокрема, за завданням російських спецслужб він планував вбивство відомого добровольця Адама Осмаєва.

15 квітня цього року Шевченківським районним судом міста Києва йому обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою терміном 60 діб.

9 березня в Нідерландах почався судовий процес у справі про збитий “Боїнг” рейсу MH17.

Шевченківський районний суд міста Києва продовжив термін перебування Шайтанова під вартою до 8 серпня.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.