Підірваний у Підмосков’ї завод розробляв новітній бомбардувальник, – росЗМІ

Військовий завод у Сергієвому Посаді, на якому 9 серпня стався вибух, брав участь у розробці “стелс”-бомбардувальника нового покоління. Ідеться про сучасний стратегічний бомбардувальник-ракетоносець  “Посланник”.

Про це пише російське видання “Агентство” увечері, 9 серпня.

Губернатор Підмосков’я Андрій Воробйов, коментуючи вибух на Загірському оптико-механічному заводі, заявив, що підприємство давно займається виробництвом піротехніки.

Однак видання заперечує його слова. Там зазначили: “Підприємство не просто продовжує постачати оптику російським силовикам, а й із 2019 року бере участь у розробленні російського стратегічного бомбардувальника-ракетоносця нового покоління “Посланник”.

Такими заявами Воробйов хоче “показати незначність події”, вважає “Агентство”.

Повідомляється, що держконтракти заводу припинили публікуватися майже відразу після початку війни — з березня 2022 року, але укладені раніше контракти все ще доступні. Серед них — “виконання складової частини дослідно-конструкторської роботи за темою шифр: Посланець-1ОЕП/Л”. Зазначений термін виконання контракту — 2027 рік, вартість робіт — 69 мільйонів рублів, а держзамовник — Міноборони Росії.

Довідка

“Посланник” — це дальній бомбардувальник-ракетоносець. Як пишуть росЗМІ, цей літак спроєктований за схемою “літаюче крило”, у конструкції широко застосовуватимуться технології та матеріали, що знижують помітність (технологія “стелс”).

Літак буде здатний нести наявні та перспективні стратегічні крилаті ракети, високоточні авіабомби, гіперзвукову зброю, буде оснащений новітніми засобами зв’язку та радіоелектронної боротьби.

Вибух на заводі в Підмосков’ї

У середу, 9 серпня, на території військового заводу в Сергієвому Посаді стався вибух. Повідомлялося, що від вибуху постраждали 43 особи, 6 з них — у важкому стані, 4 особи госпіталізували до реанімації. Губернатор Підмосков’я Воробйов заявляв, що під завалами можуть перебувати ще 5 людей.

За фактом вибуху у слідкомі РФ порушили справу за статтею щодо порушення вимог промислової безпеки небезпечних виробничих об’єктів.

У РФ припускають, що вибух на території військового заводу міг бути диверсією.

Мають декілька версій: за однією з них – вибухнув склад із піротехнікою, який займала компанія “Піро-Рос”. Втім, директор компанії стверджує, що вибух стався на сусідньому складі – де зберігалися “труби”. Його викликали для свідчень у слідчий комітет.

За іншою версією, вибух міг статися під час розвантаження вантажівки, яка незадовго до вибуху заїхала на територію заводу.

Загорський оптико-механічний завод входить до складу державної корпорації “Ростех” та відповідальний за виробництво прицілів, тепловізорів, лазерних далекомірів та іншої подібної продукції.
Також відомо на наявності на підприємстві власного конструкторського підрозділу, який відповідальний за проведення ряду науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт.

Попереднього разу велика пожежа на цьому заводі сталася 9 червня 2022 року.

Читайте також:
У російському Георгієвську палає військова частина – здійнявся стовп чорного диму. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна