Третя весна у пеклі: українські активісти у США креативними акціями нагадують світові про те, що оборонці “Азовсталі” досі в полоні

Українські активісти у США нагадали американцям про те, що вже понад два роки поспіль оборонці “Азовсталі” залишаються в російському полоні.

Акції в межах медіакампанії Captured freedom: Free Azovstal Defenders (“Полонена свобода: волю захисникам “Азовсталі”) відбулися у різних містах Сполучених Штатів 18 й 19 травня – до другої річниці виходу захисників Маріуполя в полон до росіян за наказом командування.

До кампанії, організованої громадською організацією Svitanok у Нью-Йорку та Вашингтоні, долучилися громадські активісти, які провели мітинги у Сіетлі та Флориді. А 24 травня такий мітинг відбудеться і в Сакраменто (Каліфорнія).

У Нью-Йорку українці організували мітинг у форматі протесту, перформансу і живої виставки посеред неба “Очі Маріуполя”. І у Нью-Йорку, й у Вашингтоні було реалізовано один концепт перформансу – інсталяція клітки.

Акція “Свободу Азову” у Вашингтоні відбулася навіть попри несприятливу погоду. Фото: Дарія Бобіль

Об’єднана українська спільнота у США вийшла нагадати іноземцям, що оборонці “Азовсталі” уже другий рік перебувають у полоні в надзвичайно важких умовах. Деякі плакати нагадували, що для них це “Третя весна у пеклі”.

Своїми креативними акціями і скандуванням активісти привертали увагу перехожих до того, що війна в Україні досі триває, а Росія й надалі залишається державою-терористом. Іноземці зупинялися, підходили й розпитували про військовополонених.

Написи на плакатах: “Тиша вбиває. Свободу захисникам Азовсталі!”, “Третя весна у пеклі”

“Найхоробріших і найвідважніших чоловіків та жінок “Азовсталі” досі незаконно утримують російські військові. Російський полон убиває, тому сьогодні ми маємо бути голосами наших полонених у кожній країні. Ми, українці, не дамо забути світу про відвагу, стійкість і боротьбу наших захисників і захисниць. Ми не маємо права на тишу. Вони боролися за нас, а тепер наш час боротися за них”, — наголошується на сторінці організації в Instagram.

Читайте також:
Два роки завершення оборони Маріуполя: “Азов” показав унікальні кадри евакуації цивільних з “Азовсталі”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна