Росіяни на Запоріжжі застосували хімічні боєприпаси, ймовірно, хлорпікрин, – Тарнавський

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Олександр Тарнавський повідомив, що минулої доби росіяни застосували хімічні боєприпаси, ймовірно, хлорпікрин.

Про це він відзвітував у телеграмі у понеділок, 7 серпня.

“Противник у районі н.п. Новоданилівка здійснив 2 артилерійських обстріли з РСЗВ боєприпасами, які містять хімічну речовину (імовірно хлорпікрин). На щастя, внаслідок цього обстрілу люди не постраждали. Проте це чергове порушення усіх Конвенцій, які забороняють використання хімічних боєприпасів. І хоча росіяни роблять усе, щоб зупинити наш рух, але їм цього не вдасться”, – повідомив офіцер.

Новоданилівка — село в Україні, у Оріхівській міській громаді Пологівського району Запорізької області.

Що таке хлорпікрин

Також відомий як нітрохлороформ, є безбарвною або блідо-жовтою маслянистою рідиною з різким запахом. Речовину 1848 року відкрив шотландський хімік Джон Стенхаус, влаштувавши реакцію гіпохлориту натрію з пікриновою кислотою. Сьогодні його виробляють завдяки реакції нітрометану з гіпохлоритом натрію або хлороформу з азотною кислотою.

Температура кипіння чистого хлорпікрину становить 112 градусів за Цельсієм, погано розчиняється у воді, але добре — в іприті, дифосгені та багатьох інших отруйних речовинах. Не горить, має більшу густину в порівнянні з повітрям і дуже токсичний. Молекулярна маса – 164,38 г/моль. Формула: ССl3NO2.

При контакті хлорпікрин викликає сильне запалення очей, носа, горла, дихальних шляхів. Ефективно працює як сльозогінний газ, швидко позбавляє людину боєздатності, але у великій концентрації (2 мг/л при експозиції 10 хв) може призвести до смерті. Крім того, хімікат отруює воду та їжу солдатів.

Через отруйні властивості речовину у великих кількостях використовували під час Першої світової війни та накопичували під час Другої світової війни, військами СРСР застосовували її в Афганістані. Наразі її заборонено використовувати у військових цілях згідно з Конвенцією про заборону хімічної зброї нарівні з фосгеном, хлорціаном та синильною кислотою.

Застосовувати хлорпікрин у бойових діях перестали також через невисоку токсичність порівняно з іншими отруйними речовинами та сильну подразнювальну дію, що дозволяє швидко виявити застосування хімічної зброї та нейтралізувати ефект. Втім, довгий час речовину використовували для навчання військових та перевірки засобів хімзахисту.

Читайте також:
Росіяни застосовують проти ЗСУ гранати хімічної дії К-51

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна