На щиті “Батьківщини-матері” вже розмістили тризуб

Уранці в неділю, 6 серпня, на щиті монумента “Батьківщина-мати” в Києві розмістили тризуб (замість демонтованого раніше герба СРСР), монтажні роботи тривають.

Про це повідомила в ефірі національного телемарафону кореспондентка каналу “Рада”.

Телеканал показав відео з новою символікою, яка за кольором і складом металу відповідна характеристикам щита.

Герб мали почати встановлювати ще напередодні, але заважали повітряні тривоги і сильні пориви вітру.

Колишній міністр культури Олександр Ткаченко, який ініціював цей процес, написав у телеграм-каналі: “Це сталося! Український тризуб на своєму місці. Це був складний, відповідальний, історичний проєкт. Дякую всім, завдяки кому це сталося – донорам, проєктантам, будівельникам, скульптору, працівникам Музею війни, усім, хто вболівав за ці зміни та підтримував”.

Фото: тг Олександр Ткаченко

За його словами, остаточні роботи мають намір завершити до 24 серпня.

Як повідомляла “Новинарня“, 29 липня інженери розпочали підготовку до демонтажу, щоб, згідно з рішенням МКІП, замість герба СРСР розмістити на щиті “Батьківщини-матері” тризуб.
Власне демонтаж почався 30 липня. Уже 1 серпня герб СРСР був знятий, його відправлять у музей (фоторепортаж).

Роботи відбуваються коштом приватних меценатів, їхня вартість – 28 млн грн.

У 2022 році МКІП провів опитування у додатку “Дія”: “Як бути з гербом СРСР на щиті Батьківщини-матері”. Переважна більшість опитаних – 85% – виступили за те, щоб замінити герб СРСР на тризуб. Було прийнято рішення про те, що монумент “Батьківщина-мати” буде декомунізований і радянський герб буде знятий зі щита статуї.

Нагадаємо, монумент “Батьківщина-мати” у Києві планують перейменувати на “Україна-мати”, а музей – на музей війни за незалежність.

Читайте також:
Ткаченко озвучив, коли з’явиться тризуб на щиті монумента “Батьківщина-мати”. Метал дає Ахметов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.