Щит “Батьківщини-матері” в Києві зачистили від герба СРСР. ФОТОРЕПОРТАЖ

фото: Стас Козлюк, “Новинарня

У Києві завершили демонтаж герба СРСР зі щита скульптури “Батьківщина-мати”.

Свідком завершення демонтажу у вівторок, 1 серпня, став кореспондент “Новинарні“.

Глядачі мали змогу спостерігати, як протягом дня роботи зі щита зрізали та спустили тросами на землю серп і молот, нижню та ліву частини стрічок і колосся, а також зірку.

Тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв розповів, що після демонтажу елементи радянського герба планують залишити у музеї.

Роботи відбуваються за графіком, хоча іноді висотникам заважає сильний вітер і дощ. Тризуб планують встановити до 24 серпня.

“До Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України ми зможемо порадувати український народ таким важливим та необхідним елементом нашого протистояння в ідеологічній боротьбі з ворогом”, – сказав Карандєєв.

Фотогалерея Стаса Козлюка (гортайте):

демонтаж герба СРСР із Батьківщини-матері - фото Стас Козлюк (5) демонтаж герба СРСР із Батьківщини-матері - фото Стас Козлюк (4) демонтаж герба СРСР із Батьківщини-матері - фото Стас Козлюк (3) демонтаж герба СРСР із Батьківщини-матері - фото Стас Козлюк (13) демонтаж герба СРСР із Батьківщини-матері - фото Стас Козлюк (12) демонтаж герба СРСР із Батьківщини-матері - фото Стас Козлюк (1) демонтаж герба СРСР із Батьківщини-матері - фото Стас Козлюк (10) демонтаж герба СРСР із Батьківщини-матері - фото Стас Козлюк (8) демонтаж герба СРСР із Батьківщини-матері - фото Стас Козлюк (2) демонтаж герба СРСР із Батьківщини-матері - фото Стас Козлюк (9)
<
>
Демонтаж герба СРСР зі статуї "Батьківщина-мати", 1 серпня 2023. Фото: Стас Козлюк

Як повідомляла “Новинарня“, 29 липня інженери розпочали підготовку до демонтажу, щоб, згідно з рішенням МКІП, замість герба СРСР розмістити на щиті “Батьківщини-матері” тризуб. Власне демонтаж почався 30 липня.

Роботи відбуваються коштом приватних меценатів, їхня вартість – 28 млн грн.

У 2022 році МКІП провів опитування у додатку “Дія”: “Як бути з гербом СРСР на щиті Батьківщини-матері”. Переважна більшість опитаних – 85% – виступили за те, щоб замінити герб СРСР на тризуб. Було прийнято рішення про те, що монумент “Батьківщина-мати” буде декомунізований і радянський герб буде знятий зі щита статуї.

Нагадаємо, монумент “Батьківщина-мати” у Києві планують перейменувати на “Україна-мати”, а музей – на музей війни за незалежність.

Читайте також:
Ткаченко озвучив, коли з’явиться тризуб на щиті монумента “Батьківщина-мати”. Метал дає Ахметов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.