Національний музей історії України у ІІ Світовій війні хочуть перейменувати – на музей війни за незалежність. В’ятрович зреагував

Національний музей історії України у Другій світовій війні можуть перейменувати в Національний музей війни за незалежність.

Про це повідомив в інтерв’ю Українському радіо гендиректор музею Юрій Савчук, передає “Суспільне Культура”.

“Ми боремося за те, щоб наш музей став місцем пам’яті у сучасній російсько-українській війні, музеєм про героїзм українського народу, а також місцем пам’яті, вшанування нашої перемоги”, — сказав Савчук.

Він зауважив, що йдеться не тільки про події останніх років, а загалом “від проголошення першої незалежності у 1918 році Четвертим універсалом до сучасних днів”.

Дата перейменування поки невідома, оскільки має відбутися “певна процедура, погодження”.

За словами директора, вчена рада музею уже погодила зміни, відповідні запити направили до Інституту національної пам’яті та Інституту історії України Національної академії наук.

Так само є ініціатива перейменувати монумент “Батьківщина-мати”, що височіє над музеєм, на “Україна-мати”.

Юрій Савчук сподівається, що рішення вченої ради музею стосовно перейменування монумента затвердить Міністерство культури та інформаційної політики напередодні Дня Незалежності України.

Ці заяви директор зробив у той час, коли почався демонтаж герба СРСР зі щита статуї, щоб на цьому місці розмістити тризуб.

“І це не просто автономна мета. Я весь час підкреслюю взаємозв’язок цих процесів — зміни герба на щиті й появу тризуба, перейменування монумента, перейменування музею, розширення його функцій, нове осмислення, нові сенси, новий імідж”, — зазначив Савчук.

Реакція

На озвучені ініціативи гендиректора музею негативно відгукнувся колишній голова Українського інституту національної пам’яті, народний депутат Володимир В’ятрович (“ЄС”).

“Національний музей війни за незалежність – має бути головним в країні, яка пройшла такий важкий шлях до свободи. Навіть важливішим за дуже важливий музей Голодомору, який розповідатиме про спроби знищити нас на цьому шляху.
Він не зʼявиться від того, що так буде перейменовано музей Другої світової війни, збудований як музей Великої вітчизняної. “Совкова” і, в принципі, вже неактуальна архітектура та інфраструктура не надаються на те, щоб розповісти про боротьбу із “совком”. Наші діти краще зрозуміють, якщо ми не скоро спорудимо такий музей через брак можливостей, аніж якщо передамо їм у спадок під виглядом скарбу фальшивку”, – написав В’ятрович у фейсбуці.

Читайте також:
Зі щита Батьківщини-матері в Києві вже зрізають герб СРСР. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна