Ада Роговцева, Наталя Ворожбит, “Погані дороги” і “залізні люди”: програма фестивалю “Протасів Яр” на 5 серпня

У суботу, 5 серпня, фестиваль “Протасів Яр” пам’яті Романа Ратушного знову чекає на киян та гостей столиці на своїй затишній галявині.

Цей фестивальний день буде присвячено темі “Мистецтво і війна”. Він уже шостий у межах фестивалю, що розпочався 27 травня і триватиме до вересня 2023 року.

На основній локації – галявині у київському Протасовому Яру — відбудуться вісім мистецьких та дискусійних подій, впродовж яких, серед іншого, збиратимуться кошти на підтримку захисників України.

У програмі 5 серпня – творча зустріч із визначною українською актрисою Адою Роговцевою. Буде щире спілкування, поезія, народні пісні від Ади та її творчих друзів.

Ще одна творча зустріч шостого дня фестивалю – з відомою сценаристкою та письменницею Наталею Ворожбит (“Кіборги”, “Дике поле”, “Спіймати Кайдаша”. Вона презентує свій фільм “Погані дороги”, показ якого також заплановано на Протасі 5 серпня.

“Погані дороги” знято за однойменною п’єсою Ворожбит. Фільм складається з п’яти новел, об’єднаних темою доріг. Події відбуваються на сході України на початку російсько-української війни, в них досліджуються стосунки між військовим і цивільним населенням.

*Попередження від організаторів: у фільмі використовується ненормативна лексика, є сцени жорстокості і насильства.

В літературній частині фестивального дня на гостей Протасового Яру чекає презентація книжки Андрія Пермякова “Залізна евакуація” – про героїзм українських залізничників, який із початком повномасштабного вторгнення РФ вразив усю країну. Це реальні історії “залізних людей”: колійників, енергетиків, машиністів, провідників та руховиків, працівників вокзалів, заводів та депо.

Окрім автора, Андрія Пермякова, поспілкуватися з відвідувачами фестивалю прийдуть актриси Наталія Сумська та Наталія Васько, співак і радіоведучий Зіновій Карач  і начальниця відділу внутрішніх комунікацій “Укрзалізниці” Таміла Бурсова.

Програма шостого дня фестивалю “Протасів Яр” пам’яті Романа Ратушного

Відкриття – о 16:30.

17:00 – творча зустріч Ади Роговцевої “З тими, кого люблю”.

18:00 – презентація книги “Залізна евакуація” за участі автора Андрія Пермякова та Наталії Сумської, Наталії Васько, Зіновія Карача, Таміли Бурсової.

19:30 – творча зустріч із режисеркою фільму “Погані дороги” Наталею Ворожбит.

20:00 – кінопоказ “Погані дороги”.

Локація фестивалю – галявина в Протасовому Яру (поруч з АЗК WOG, вул. Солом’янська, 40-а).

Для захисту від палючого сонця чи дощу на галявині є великий білий тент, який уже став символом фестивалю.

Також традиційно працюватиме дитяча галявина з іграми та самобутньою програмою для найменших відвідувачів від Національного центру народної культури “Музей Івана Гончара”.

Не забудьте взяти з собою пледи чи туристичні килимки, щоб зручно вмоститися на траві.

Вхід вільний.

Фестиваль “Протасів Яр”

Фестиваль “Протасів Яр” проводиться у пам’ять про полеглого торік під Ізюмом громадського активіста, розвідника 93-ї механізованої бригади ЗСУ “Холодний яр” Романа Ратушного, який був засновником ініціативи “Захистимо Протасів Яр”.

Фестиваль відбуватиметься по вихідних що два тижні із травня до вересня 2023 року.

Мета фестивалю – поширення ідеї громадського активізму, сили локальних громад, об’єднань небайдужих громадян, а також історії про те, як зусилля однієї людини або малої групи людей, їхнє відчуття відповідальності можуть змінити власний район, місто та всю Україну.

“Захід популяризуватиме правозахисні ініціативи, українську історію, сучасне і традиційне мистецтво та плекатиме пам’ять про Романа Ратушного, справа котрого триває й після його смерті”, – розповіли організатори.

До координаційної ради фестивалю ввійшли Світлана Поваляєва, Юлія Бартле, Артур Харитонов, Мирослава Барчук, Яна Безсмертна, Тетяна Терен, Вікторія Амеліна, Тетяна Власова.

“Ми разом міркували, чи варто робити фестиваль зараз, в час війни, але нарешті зрозуміли, що саме сьогодні він і є найбільш необхідним, щоб об’єднувати людей, давати їм силу і відчуття спільноти.

Зберігати пам’ять про Романа Ратушного — це, перш за все, втілювати ідеї, мрії й задуми, якими він жив. Ідею малих локальних громад, які можуть робити великі справи. Ідею захисту прав людини і загалом справедливості. Ідею популяризації української культури й історії”, – пояснила журналістка і телеведуча Мирослава Барчук.

Роман Ратушний

Учасниками фестивалю, зокрема, стануть Тарас Лютий, Вахтанґ Кебуладзе, Володимир Єрмоленко, Станіслав Асєєв, Ігор Козловський, Алім Алієв, Мар’яна Садовська, Наталка Ворожбит, Софія Безверха, Римма Зюбіна, гурти “Тельнюк: Сестри”, “Капела Збитень”, “Хорея Козацька”, Grozovska Band, Kozak System та ін.

Організаційні партнери фестивалю “Протасів Яр” – Український ПЕН та Національний центр народної культури “Музей Івана Гончара”.

Інформаційні партнери: “5-й канал”, “Еспресо ТВ”, “Громадське радіо”, LiRoom, The Ukrainians, “Суспільне мовлення”, Радіо “Культура”, “Новинарня”, “Цензор.нет”.

Фестиваль відбувається за сприяння Міжнародного фонду “Відродження”.

Читайте також:
“Роман Ратушний продовжує перемагати Корбана після своєї загибелі”: Київський апеляційний суд виніс рішення на користь Протасового Яру

“Поширення сили локального активізму”: у Києві відбудеться фестиваль “Протасів Яр” пам’яті Романа Ратушного

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна