Вбивство Вербицького та Веремія: ДБР зібрало докази причетності трьох “тітушок”

Працівники Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування щодо трьох “тітушок”, причетних до вбивства активіста Юрія Вербицького та журналіста В’ячеслава Веремія під час Революції Гідності.

Про це повідомляє ДБР у вівторок, 1 серпня.

За даними правоохоронців, один з фігурантів — колишній віцепрезидент Донецької федерації боксу. Після Революції Гідности він прийняв “пропозицію” росіян і став почесним президентом федерації боксу так званої ДНР. Фігурант також причетний до створення етнічних військових підрозділів терористів, що сьогодні воюють проти України. Надалі чоловік активно просував в інформаційному просторі російські наративи.

Двоє інших фігурантів також переховуються від українського правосуддя на території Росії.

У межах спеціального досудового розслідування фігурантам інкримінується вчинення кримінальних злочинів, зокрема за статтями умисного вбивства колабораційної діяльності (ч. 2 ст. 115, ч. 6 ст. 111-1 КК України).

Також їм інкримінуються замахи на вбивство інших протестувальників, викрадення, катування та нанесення їм тілесних ушкоджень. Обвинувальні акти направлені до суду.

Загалом за результатами роботи слідчих ДБР за даними епізодами злочинної діяльності до суду скеровано 13 обвинувальних актів щодо 25 цивільних осіб, відносно 18 з яких за спеціальною (заочною) процедурою.

За підсумками судового розгляду стосовно 5 осіб судами винесено обвинувальні вироки.

Читайте також:
“Справи Майдану”: суд визнав винним “тітушку” Медвідя у викраденні активіста Вербицького, але звільнив від покарання

Убивство Юрія Вербицького та В’ячеслава Веремія

Активістів Революції Гідності Ігоря Луценка та Юрія Вербицького викрали з приміщення Олександрівської лікарні 21 січня 2014 року. Їх катували і покинули в лісі. Луценку вдалося вижити після цих подій, Вербицький помер 22 січня біля села Гнідин під Києвом (Бориспільський район).

12 березня 2020 року правоохоронці повідомили, що затримали ще одного підозрюваного в участі у злочинній організації, яка викрала та катувала Ігоря Луценка та Юрія Вербицького –  Івана Новотного.
Того ж дня 2019-го Печерський районний суд Києва взяв під варту Сергія Мисливого, підозрюваного у цій справі.

Журналіста газети “Вєсті” В’ячеслава Веремія вбили біля Михайлівської площі в Києві в ніч із 18 на 19 лютого 2014 року. Разом з іншими загиблими під час Євромайдану, посмертно удостоєний звання Герой України.

Читайте також:
Суди у справах Майдану: м’який вирок “беркуту”, сильний – двом “тітушкам”
Помер обвинувачений у вбивстві журналіста Веремія

 

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна