Єрмак анонсував переговори зі США щодо надання безпекових гарантій і зустріч радників в Аравії щодо “формули миру” для України

Наступного тижня Україна розпочне переговори зі США щодо двосторонньої угоди про надання безпекових гарантій у межах спільної декларації про підтримку нашої держави.

Про це 30 липня заявив керівник офісу президента Андрій Єрмак на Конгресі місцевих та регіональних влад, який відбувся в Івано-Франківську, повідомляє пресслужба ОП.

Єрмак підкреслив, що Україна вже працює над двосторонніми угодами з партнерами. Ці гарантії діятимуть до набуття Україною членства в НАТО.

“І зроблю невеличкий анонс: ми починаємо відповідні переговори зі Сполученими Штатами наступного тижня.

Безпекові гарантії для України будуть конкретними й довготривалими зобов’язаннями, що забезпечать здатність України перемагати зараз і стримувати російську агресію в майбутньому. Це будуть чітко описані формати й механізми підтримки”, – сказав голові офісу Зеленського.

За його словами, результатом річної діяльності міжнародної робочої групи під співголовуванням самого Єрмака та колишнього генерального секретаря НАТО Андерса Фога Расмуссена стала спільна декларація, ухвалена керівниками держав “Великої сімки” та України у Вільнюсі.

До цього рамкового документа щодо “гарантій безпеки” для України вже приєдналися понад десять інших країн, і майже щотижня долучаються нові, сказав Єрмак.

Також він повідомив, що наступна зустріч радників лідерів держав щодо реалізації “формули миру” президента Володимира Зеленського відбудеться незабаром у Саудівській Аравії.

За словами Єрмака, з метою реалізації “формули миру” українська сторона використовує трифазну структуру. Перша фаза – це зустрічі з послами, акредитованими в Україні, які присвячені докладному розгляду кожного з пунктів Формули. Друга фаза – Україна ініціює зустрічі радників із національної безпеки з метою пошуку оптимальних формулювань і механізмів імплементації українського мирного плану.

“Першу таку зустріч ми організували в партнерстві з данськими колегами. Вона відбулася в Копенгагені в червні. Наступна зустріч відбудеться незабаром. Її прийматиме саудівське місто. Ми дякуємо обом королівствам за лідерство й рішучу підтримку українських ініціатив”, – сказав Єрмак.

Третім етапом узгодження “формули миру”, за словами керівника ОП, стане установчий глобальний саміт на рівні лідерів держав, який міг би відбутися до кінця 2023 року.

Як акцентував Єрмак, Україна прагне залучити якомога ширше коло країн, які поважають міжнародне право й Статут ООН.

“Ми глибоко переконані, що саме український мирний план має бути взятий за основу, тому що війна точиться саме на нашій землі. Водночас у процесі консультацій з усіма зацікавленими сторонами ми прагнемо врахувати думки та позиції, що не суперечать ключовим принципам міжнародного права та положенням Статуту ООН”, – заявив Єрмак.

Напередодні видання The Wall Street Journal із посиланням на джерела повідомило, що в Саудівській Аравії 5-6 серпня пройде друга зустріч щодо припинення війни в Україні, до участі в якій запрошено представників 30 країн світу.

Читайте також:
Рада Україна-НАТО зібралася через атаки РФ: говорили про зерно й безпеку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна