Теракт в Оленівці: в ООН спростували брехню РФ про “український удар”

ООН спростувала заяви країни-агресорки Росії про те, що українські військовополонені у колонії в Оленівці загинули нібито через обстріл Himars в липні 2022 року.

Про це повідомляється на офіційному сайті ООН у вівторок, 25 липня.

Верховний комісар Організації з прав людини Фолькер Тюрк зазначив, які зазнали поранень або загинули в Оленівці, та члени їхніх сімей “заслуговують на те, щоб правда була відома, а винні в порушеннях міжнародного права були притягнуті до відповідальності”.

Він наголосив, що Росія не надала достатніх запевнень щодо безпечного доступу представників ООН до місця трагедії та не відповіла на запити Управління щодо доступу до тимчасово окупованих територій України.

“Хоча точні обставини інциденту в ніч з 28 на 29 липня 2022 року залишаються нез’ясованими, наявна інформація та наш аналіз дозволяють Управлінню зробити висновок, що він не був спричинений ракетою HIMARS”, – підкреслив Тюрк.

Та додав, що наявна інформація не дозволяє поки встановити ані конкретне джерело вибуху, ані точний напрямок, з якого міг бути здійснений удар по колонії.

“Військовополонені перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. Загибель або серйозні поранення військовополонених повинні супроводжуватися офіційним і ретельним розслідуванням з боку держави, що їх утримує”, – сказав він.

Читайте також:
“Це була цинічна масова страта”. Рік після теракту в Оленівці: родичі полонених об’єдналися, щоб боротися за правду і своїх героїв

Передісторія

У селищі Оленівка на Донеччині розташована колонія №120, в якій Російська Федерація утримує частину українських військовополонених, зокрема бійців полку “Азов”, а також цивільних заручників, що не пройшли так звану “фільтрацію”.

Уранці 29 липня угруповання “ДНР” поширило заяву, нібито ЗСУ вчинили ракетний обстріл колонії. Пропагандисти стверджували, що обстріл був навмисним, прицільно били по бараках, де утримуються полонені українські військові, які “почали співпрацювати зі слідством”. У тюремних бараках начебто загинули близько 50 полонених, близько 70 – поранені.
За словами “заступника міністра інформації ДНР” Даніїла Безсонова, ЗСУ вночі нібито завдали удару по Оленівці із реактивних систем залпового вогню HIMARS. Вранці там розбирали завали і поширили шокуючі відео.

У Генштабі ЗСУ натомість заявили, що “ні українська артилерія, ні ракетні війська відпрацювань по цьому об’єкту не здійснювали”. Збройні сили України в повному обсязі неухильно дотримуються принципів та виконують норми міжнародного гуманітарного права, “ніколи не вели та не ведуть обстріл цивільної інфраструктури, тим більше місць, де ймовірно утримують військовополонених побратимів”. Російські окупанти переслідували “свої злочинні цілі – звинуватити Україну у скоєнні “воєнних злочинів”, а також приховати тортури над полоненими і розстріли, які здійснили там за наказами окупаційної адміністрації та командування ЗС РФ на тимчасово окупованій території Донецької області”.

Читайте також:
“Туда не снимать!” Вигляд бараку в Оленівці не притаманний ураженню HIMARS, – ISW

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна