МОК не запросив Гватемалу, Росію та Білорусь на Олімпіаду-2024. Але є нюанс

Міжнародний олімпійський комітет офіційно запросив 203 національні олімпійські комітети взяти участь в літніх Олімпійських іграх у Парижі 2024 року. Запрошення не отримали НОК Гватемали, Росії та Білорусі.

Про це йдеться в повідомленні на сайті МОК 26 липня.

“Рівно за рік до церемонії відкриття Олімпійських ігор у Парижі 2024 року Міжнародний олімпійський комітет (МОК) сьогодні офіційно запросив національні олімпійські комітети (НОК) та їхніх найкращих спортсменів взяти участь в Іграх XXXIII Олімпіади, які відбудуться з 26 липня по 11 серпня 2024 року”, – сказано в пресрелізі.

Виступаючи на церемонії, президент МОК Томас Бах зазначив, що з Іграми в Парижі настає “нова ера Олімпійських ігор”, адже “ці Олімпійські ігри будуть більш інклюзивними, молодшими, більш урбаністичними та більш стійкими. Це будуть перші Олімпійські ігри, які пройдуть з досконалим гендерним паритетом”.

“Загалом запрошення на Париж-2024 було надіслано 203 НОКам, які мають право на участь у змаганнях. Це без урахування НОК Гватемали, який наразі відсторонений, а також НОК Росії та Білорусі”, – зазначається у пресрелізі.

Така позиція не означає, що росіян і білорусів не буде на змаганнях Олімпіади-2024. Наразі МОК схиляється до запрошення їх на Ігри під нейтральними прапорами. Для цього наприкінці січня МОК оголосив про повернення спортсменів із Росії та Білорусі до виступів на міжнародних змаганнях під нейтральним прапором.

Надалі МОК оголошував, що “прийме у належний час рішення про участь окремих нейтральних спортсменів з російським або білоруським паспортом, відповідно до рекомендацій для міжнародних федерацій та організаторів міжнародних спортивних заходів щодо участі спортсменів з російським або білоруським паспортом у міжнародних змаганнях”.

Рішення очікується у жовтні.

Україна заявила про неприйнятність участі російських і білоруських спортсменів в Олімпіаді, наголосивши, що допоки в Україні триває війна, країни-агресорки не мають бути допущені до змагань у будь-якому статусі, навіть під нейтральним прапором. У лютому 35 країн домовилися блокувати участь росіян і білорусів в Олімпіаді.

Читайте також:
Збірну Росії з баскетболу не допустили до відбору на Олімпіаду-2024

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна