Італія – 34-та країна, чий парламент визнав Голодомор геноцидом українського народу

Сенат Італійської Республіки проголосував за визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Про це ввечері в середу, 26 липня, повідомила “Європейська правда”.

Резолюцію про визнання Голодомору геноцидом підтримали 130 членів Сенату Італії, проти не висловився жоден, ще чотири утримались.

Сенатори в резолюції зазначили, що у 1932-1933 роках СРСР на чолі з Йосипом Сталіним “навмисно спровокував голод, який спричинив мільйони смертей, переважно селян та дрібних землевласників”, серед цивільного населення України.

“Пам’ять про Голодомор та радянські злочини проти українського народу набуває ще більшого значення сьогодні у світлі російського вторгнення та нової спроби стерти українську національну ідентичність”, – підкреслено в документі.

Ухвалена резолюція зобов’язує Сенат Італії визнати Голодомор геноцидом з ухваленням будь-якої подальшої ініціативи за погодженням із Палатою депутатів, урядом, європейськими та міжнародними інституціями.

Коментуючи рішення італійських сенаторів, голова МЗС України Дмитро Кулеба назвав його важливим кроком, що “відновлює історичну справедливість, вшановує мільйони жертв та застерігає майбутні покоління від злочину геноциду”.

На сьогодні Голодомор визнали геноцидом українського народу парламенти щонайменше 34 країн світу, а також Європейський парламент.
У травні-липні 2023 року такі рішення ухвалили парламенти Великої Британії, Хорватії, Словенії, Люксембургу, Словаччини, Нідерландів і тепер Італії.

Читайте також:
Нідерланди визнали Голодомор геноцидом українців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна