Лукашенко на зустрічі з Путіним погрожував Польщі вагнерівцями, пообіцяв “підтримку” населенню на заході України й знову привіз мапу

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко приїхав до Санкт-Петербурга на зустріч із президентом РФ Володимиром Путіним, під час якої натякнув, що “вагнерівці” можуть піти на Польщу, заявив, що Польща “під виглядом прийому України в НАТО по частинах” планує “відтяпати Західну Україну”, а ще привіз із собою мапу, щоб укотре показати, “откуда готовілось нападєніє”.

Про зустріч двох диктаторів детально пишуть російські та білоруські пропагандистські ЗМІ, зокрема офіційні інформагенції “РИА Новости” та “БЕЛТА”. Також заяви Лукашенка й уривки з відео їхнього з Путіним спілкування публікує офіційний телеграм-канал пресслужби білоруського очільника “Пул первого“.

Про вагнерівців, які “напружують” і рвуться йти на Польщу

“Може, й не варто було казати. Але скажу, що нас почали “напружувати” вагнерівці. Просяться на захід: “Дозвольте нам!” Я кажу, навіщо вам на захід туди? А вони: “Ну, сходимо на екскурсію у Варшаву і Жешув”, – “побідкався” Лукашенко, вочевидь маючи намір “пригрозити” Польщі нападом найманців з боку Білорусі.

Він також додав, що Жешув для вагнерівців “неприйнятний”, адже вони знають, що це логістичний вузол для постачання Україні західної зброї.

“Звісно, я тримаю їх у центрі Білорусі, як і домовилося. Не хотілося б туди їх передислокувати. Тому що в них настрої погані”, – зауважив Лукашенко.

“Откуда готовітся нападєніє”

Самопроголошений президент РБ також заявив, що привіз Путіну “мапу про перекидання сил Польщі до кордонів союзної держави [Росії та Білорусі]”.

“Ми бачимо, готується грунт. Скажімо, одна з бригад знайшла своє місце за 40 км від Бреста. Стояли за 500 км, перекинули до 40. Мапу я покажу, ми все це бачимо. І трохи більше 100 кілометрів від Гродно – друга бригада. Ну, дивізія. Але поки бригади підішли”, – сказав Лукашенко.

Він також нагадав, що в Польщі почав роботу центр обслуговування та ремонту переданих Україні танків Leopard 2.

Про готовність “захистити” населення заходу України від Польщі

“Природно, Польща поставила питання: що взамін: Ясно – гроші, озброєння. Це зрозуміло. Але ви, мабуть, зауважили, що зараз дуже багато розмов про те, щоб “по частинах прийняти Україну в НАТО”. Що за чим стоїть? Це димова завіса. [Щоб] відірвати шматок західної України. Це під виглядом прийняття до НАТО, щоб населенню зайшло.

Вони хочуть відтяпати західну Україну і приєднати до Польщі. Це плата за активну участь поляків у цій операції проти військ РФ. Американцями це підтримується”, – порозмірковував Лукашенко.

Він заявив, що “розчленування України і передача земель Польщі неприйнятні”. І запевнив, що готовий відгукнутися, “якщо західна Україна попросить допомоги”: “Якщо потрібно буде західному населенню України, ми, звісно, будемо їх усіляко підтримувати”.

Олександр Лукашенко приїхав на зустріч з Путіним до Санкт-Петербурга ввечері 22 липня. Як повідомила його пресслужба, лідери планують обговорити питання безпеки та міжнародного порядку денного, а також “інтеграційну взаємодію в рамках союзної держави”. При цьому планується, що “спільна робота” Лукашенка й Путіна триватиме впродовж двох днів.

Перша офіційна зустріч відбувалася у Костянтинівському палаці у Стрєльні (передмістя Петербурга), після чого Путін з Лукашенком “пішли в народ” – відвідали Нікольський морський собор, фотографувалися з людьми з натовпу тощо. Зокрема, Путін (або дуже схожий на нього чоловік) радо фотографувався з маленькими дітьми, яких підносили до нього матері.

“А як же карантин? — запитав у президент РФ “придворний” спецкореспондент газети “Коммерсант” Андрій Колесников. — Люди важливіші за карантин”, — відповів Путін, перед зустріччю з яким, як відомо, навіть російські високопосадовці й депутати, не кажучи вже про кремлівських пропагандистів, зазвичай мусили відбути до двох тижнів карантинних обмежень.

Читайте також:
“Вагнерівці” в Білорусі для того, щоб залякувати населення України, – Наєв

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна