В “Укроборонпромі” завершили випробування єдиного українського дрона-камікадзе – далі ГШ вирішуватиме

Підприємство з системи колишнього “Укроборонпрому” завершило випробування єдиного українського дрона-камікадзе, надалі рішення про доцільність його закупівлі прийматиме командування Збройних сил України.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства оборони в п’ятницю, 21 липня.

“…На даний момент завершені випробування єдиного дрону-камікадзе, розробником якого є одне із підприємств АТ «Українська оборонна промисловість». Здійснюється процедура допуску до експлуатації.
Після завершення процедури допуску до експлуатації та визначення Генеральним штабом потреби у зазначеному безпілотному авіаційному комплексі, буде прийматись рішення щодо його закупівлі для ЗСУ”, – зазначили в оборонному відомстві.

Таким чином МОУ парирувало допис менеджера проєктів “Укроборонпрому” Олега Болдирєва, більш відомого як Мартін Брест, в якому той зазначив, що державні підприємства “УОП” не здійснюють серійного виробництва БПЛА через те, що Міноборони їх не замовило.

МОУ зазначило, що за весь час від підприємств “Укроборонпрому” надійшло лише дві пропозиції щодо дронів.

“…Станом на 20 липня 2023 року до Міністерства оборони надійшло дві пропозиції від підприємств, які входили до складу колишнього концерну «Укроборонпром» (після реорганізації – АТ «Українська оборонна промисловість»). Зокрема, у 2023 році з підприємством концерну укладено державний контракт на закупівлю розвідувального дрона”, – зазначено в повідомленні міністерства.




Нішеве видання Defense Express нагадує, що станом на 2019 рік одне з підприємств “Укроборонпрому” серійно постачало до війська розвідувальний БПЛА Spectator, “який взагалі став першим дроном, що пройшов тодішні вкрай забюрократизовані процедури прийняття на озброєння. Що трапилося з виробництвом цього дрона у проміжку між 2019-м та 2023 роком, вочевидь стане відомо лише після Перемоги”.

“Але зрештою ситуація щодо виробництва дронів в “Укроборонпромі” доволі логічна. З 2014 року ця ніша була активно зайнята приватними компаніями, які виросли з волонтерських ініціатив. За цей час ці приватні підприємства отримали й величезний досвід, й наростили виробничі потужності. Й об’єктивно конкурувати з ними державним підприємствам складно й можливо замість конкуренції у вигляді розробок, “Укроборонпром” міг цілком працювати у питанні ліцензійного виробництва вже наявних дронів з метою збільшення об’ємів їх загального виробництва”, – пише видання.

Міноборони цілком може обирати кращі зразки, і навіть проходження випробувань не означає, що інша розробка не зробила це краще й саме її будуть закуповувати, зазначає Defense Express.

Нагадаємо, 21 липня Міноборони цифрами відреагувало на закиди щодо ігнорування закупівлі дронів для ЗСУ.

Читайте також:
Результативний “тест-драйв”: артилеристи за допомогою БПЛА Spectator знищили з “Піона” ворожу техніку. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна