Міноборони цифрами відреагувало на закиди щодо ігнорування закупівлі дронів для ЗСУ

Міністерство оборони України відреагувало на обговорення в соцмережах теми фінансування з держбюджету некритичних витрат замість купівлі безпілотників, яких потребує українська армія під час війни.

Спеціальне інформаційне повідомлення з цього приводу МОУ зробило в п’ятницю, 21 липня.

“У період з 22 лютого 2022 року Міністерством оборони України прийнято на озброєння/в експлуатацію 28 моделей БпЛА різних типів українського виробництва.
Серед них, у тому числі, 9 моделей дронів-камікадзе. Із яких 3 літакового типу, а також 6 моделей FPV-дронів.
Загальна кількість поставлених до Збройних Сил України БпЛА і дронів в рамках закупівель Міноборони налічує тисячі одиниць”, – ідеться в заяві Міноборони.

У відомстві заявили, що розвиток українського виробництва озброєння та військової техніки, зокрема, розвідувальних, ударних дронів, дронів-камікадзе та баражуючих боєприпасів, є пріоритетом для Міноборони.

“Тому оборонне відомство восени 2022 року суттєво спростило процедури для винахідників та виробників. Внаслідок чого термін прийняття в експлуатацію нового озброєння та техніки скоротився з приблизно 2 років до 3-5 тижнів”, – зазначає МОУ.

За даними оборонного відомства, постачання дронів українського виробництва для потреб ЗСУ “постійно зростає у геометричній прогресії”.

“З низкою українських компаній укладено контракти на серійне виробництво 10 моделей БпЛА різних типів, найменування та обсяги не розкриваються з міркувань безпеки. Обсяги постачання визначені на підставі потреби, сформованої Генеральним штабом ЗС України”, – свідчить Міноборони.

При цьому в МОУ зауважили, що, згідно з бюджетними приписами, заборонено укладати контракти на неіснуючі серійні моделі. Закупівля може здійснюватися суто на підставі потреби від Генштабу ЗСУ, яка формується тільки щодо реально існуючих засобів.

“Окрім того, станом на 20 липня 2023 року до Міністерства оборони надійшло дві пропозиції від підприємств, які входили до складу колишнього концерну «Укроборонпром» (після реорганізації – АТ «Українська оборонна промисловість»). Зокрема, у 2023 році з підприємством концерну укладено державний контракт на закупівлю розвідувального дрону.

Також на даний момент завершені випробування єдиного дрону-камікадзе, розробником якого є одне із підприємств АТ «Українська оборонна промисловість». Здійснюється процедура допуску до експлуатації.
Після завершення процедури допуску до експлуатації та визначення Генеральним штабом потреби у зазначеному безпілотному авіаційному комплексі буде прийматись рішення щодо його закупівлі для ЗСУ”, – підкреслили в МОУ.

Нагадаємо, в січні 2023 року МОУ інформувало, що оперативно уклало 16 угод з українськими виробниками БПЛА.
У травні ймовірно українські ударні безпілотники атакували Кремль у центрі Москви, перед тим із березня – почали діставати Московську область.
1 червня стало відомо, що Міноборони України замовило у компанії Quantum Systems 300 безпілотників Vector.
21 липня Кабмін схвалив експериментальний проєкт щодо боєприпасів для БПЛА.

Читайте також:
Аеророзвідники Дагаз і Яра: Уже потім ми зрозуміли, що стали першими військовими ЗСУ, які зайшли в Херсон

“Один наш дрон живий уже більш як пів року”.
Як воює аеророзвідка батальйону “Свобода” бригади НГУ “Рубіж”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна