Угорщина виступила проти плану ЄС з військової підтримки України на €20 млрд. Та ще й поставила свої умови Києву

Угорщина виступила проти спроби Євросоюзу створити довгостроковий фонд обсягом до 20 мільярдів євро для підтримки української армії.

Про це пише Politico 20 липня.

Міністри закордонних справ під час зустрічі в Брюсселі у четвер, 20 липня, уперше обговорили пропозицію, яка передбачає виділення щонайменше 5 мільярдів євро на рік протягом наступних 4-х років для покриття витрат країн ЄС на купівлю та пожертвування зброї для України та навчання українських воїнів.

Проте під час зустрічі Угорщина заявила, що вона буде заперечувати проти цього плану, доки Україна не вилучить угорський банк OTP зі свого списку “спонсорів війни”.

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що до викреслення OTP Будапешт не схвалить виділення коштів для Європейського фонду миру, який Брюссель використовує для підтримки поставок зброї в Україну.

“Ми не можемо вести переговори щодо нових фінансових зобов’язань за Європейським фондом миру, доки не буде вирішено питання OTP”, – сказав Сіярто.

ЄС уже виділив близько 4 мільярдів євро для фонду після вторгнення Росії в Україну. Але у Брюсселі хочуть створити стабільніше джерело грошей, щоб уникнути необхідності постійно вести складні розмови про поповнення фонду.

Як писала “Новинарня“, напередодні прем’єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що ЄС витрачає на підтримку України забагато коштів, які могли б бути використані в інтересах угорських чи польських громадян. А також наголосив, що Будапешт більше не має грошей, аби підтримувати Київ.

Віктор Орбан уже не вперше робить скандальні проросійські заяви щодо України. Раніше прем’єр сказав, що президент РФ Володимир Путін не є воєнним злочинцем, а Україну більше не можна вважати суверенною державою, бо вона нібито залежить від США та Заходу.

Окрім того, прем’єр звинуватив Штати у розпалюванні війни, бо Вашингтон виділяє кошти та передає Києву військову техніку. Орбан цинічно заявив, якби в українців не було б зброї, вони б сіли за стіл переговорів із Росією.

Читайте також:
Євросоюз продовжив антиросійські санкції ще на півроку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна