“Знімемося з позицій і підемо виручати Батю”: в армії РФ назріває бунт після звільнення низки високих командирів

У російській армії тривають “чистки” серед вищого командування після бунту ПВК “Вагнера” та на тлі наступу Сил оборони України. Упродовж кількох днів стало відомо про звільнення з посад командувача 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу ЗС Росії генерал-майора Івана Попова та командира 106-ї гвардійської дивізії Повітряно-десантних військ ЗС РФ генерал-майора Володимира Селіверстова.

А вояки 7-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії пригрозили бунтом і відходом з фронту в разі відсторонення свого командувача генерал-полковника Михайла Теплинського.

Як зазначає у своєму зведенні за 15 липня Інститут дослідження війни, відсторонення від посади генерал-майора Селіверстова може бути пов’язане з чисткою непокірних командирів, і, можливо, свідчить про те, що ланцюжок командування окупаційними військами в Україні руйнується.

Аналітики ISW нагадують, що відсторонений раніше командувач 58-ї армії Попов, імовірно, намагався скаржитися на становище військ РФ у західній частині Запоріжжя особисто Путіну. Зокрема, генерал говорив про нестачу ротації, великі втрати й відсутність ефективної контрбатарейної боротьби.

Відсторонення генерала Селіверстова всього через чотири дні після Попова може вказувати на те, що його вирішили звільнити з тих самих причин, зазначає ISW.

Військові дослідники вважають, що дії Попова свідчать про тенденцію, яка склалася в командуванні російськими військами в Україні: нижчі за рівнем командири намагаються підірвати авторитет старшого керівництва й у так домогтися прихильності в Кремлі.

Проблеми, притаманні окупаційним військам в Україні, поглиблюються хибними рішеннями вищого військово-політичного керівництва, що спонукає вольових командирів кинути виклик старшому військовому командуванню у спробі зберегти особовий склад і керувати боєздатними підрозділами.

Звільнення Селіверстова свідчить про те, що російське військове керівництво глибоко стурбоване ланцюжком командування угрупованням військ в Україні. “Виклики з боку Попова, а також командувача ПДВ РФ генерал-полковника Михайла Теплинського та засновника ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина можуть бути підтримані та створити небезпечний прецедент для подальшої непокори“, – зауважують в ISW.

Судячи з повідомлень деяких російських телеграм-каналів, такі тенденції вже простежуються. Зокрема, один із таких каналів поширив запис звернення російських десантників, які звертаються до міністра оборони РФ Сергія Шойгу з вимогою захистити Теплинського (після звільнення Селіверстова та відсторонення на початку липня від командування їхньою 7-ю десантно-штурмовою дивізією генерала Олександра Корнєва).

“Ми, десантники, попереджаємо, що не потерпимо подібних дій щодо генерала Теплинського. А в разі найменшої загрози його життю та свободі, ми станемо стіною на захист честі та гідності нашого командувача. Ми налаштовані дуже рішуче. Аж до того, що знімемося з позицій і підемо на допомогу нашому Баті. Ви, ті, які сидять у кабінетах! Десант своїх не кидає! Не робіть фатальних помилок”, – попереджають десантники 7-ї дивізії.

Як пише український журналіст Юрій Бутусов, є дані також про те, що знято з посади командира 90-ї танкової дивізії ЗС РФ, проти якого (а також проти офіцерів його штабу) порушена кримінальна справа за корупцію та крадіжку виплат за штурмові дії, яких дивізія насправді не проводила. 90-та дивізія воює в районі Кремінної.

“Таким чином, український наступ показав, що ЗСУ володіють стратегічною ініціативою, і ЗС РФ нездатні перехопити цю ініціативу. Це призводить до загострення конфліктів у російському військовому командуванні та пошуку командирів, які мусять підняти боєздатність російських військ, з метою посилення оборони та проведення більш ефективних атак на українські позиції”, – припускає Бутусов.

Читайте також:
“Новий мятеж”: генштаб РФ звільнив бунтівного генерала Попова, який воював на Запорізькому напрямку, він звернувся до солдатів

106-та дивізія ЗС РФ під командуванням Володимира Селіверстова, ймовірно, була причетною до вбивств цивільного населення та скоєння інших воєнних злочинів на початку 2022 року в містах Київської області – Бучі, Гостомелі та Ірпені. Зокрема, на думку організації “Репортери без кордонів” солдати цієї дивізії могли бути причетні до загибелі на Київщині українського фотожурналіста Макса Левіна й українського військовослужбовця Олексія Чернишова, який його супроводжував.

У 2014 році Селіверстову було присвоєно звання Героя Росії. Командувати 106-ю дивізією він почав у 2021-му.

Михайло Теплинський

Михайло Теплинський народився на Донеччині, закінчив Військову академію ім. Фрунзе в Москві й присвятив себе службі в російській армії. Брав участь в обох Чеченських війнах, у війні в Приднітстров’ї, згодом закінчив Академію генштабу ЗС РФ і обіймав різні високі посади в російському війську, зокрема й після початку воєнної агресії Росії проти України у 2014 році.

Посаду командувача Повітряно-десантних військ РФ обійняв із червня 2022 року. У листопаді, за даними британської розвідки, командував відведенням російських військ із західного берега Дніпра, отримав за це схвальні оцінки в РФ.

9 липня 2023 року, через кілька тижнів після заколоту Пригожина, британське видання Daily Mail написало, що Теплинський очолив окупаційні сили в Україні після відсторонення від командування Валерія Герасимова, який зберіг посаду начальника генштабу ЗС РФ.

Читайте також:
Путін провів масові “чистки” після бунту Пригожина – прибрав уже 28 високопоставлених офіцерів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна