“Новий мятеж”: генштаб РФ звільнив бунтівного генерала Попова, який воював на Запорізькому напрямку, він звернувся до солдатів

У російських силових структурах – нове резонансне звільнення, про яке говорять у контексті придушення “вагнерівського” заколоту. Із посади усунений командувач 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу ЗС Росії генерал-майор Іван Попов, чия армія протистоїть українському наступу на Запорізькому напрямку. Сам він записав аудіозвернення до солдатів, у якому розповів, що втратив посаду після критичної доповіді старшому командуванню про стан справ на фронті.

Звернення Попова, позивний “Спартак”, в мережі поширив член комітету Держдуми РФ з питань оборони Андрій Гурульов.

Голос на аудіо звертається до солдатів: “мої улюблені гладіатори” та каже, що його “по-зрадницьки і підло” звільнили після того, як “на самій горі” висловився про проблеми в армії.

“Мене вивели в розпорядження, відсторонили від посади. Прибув генерал-лейтенант Лямін, приступив до командування армією. А я чекаю на подальшу свою долю військову, її зміну, отримання якоїсь пропозиції щодо подальшого проходження служби… Чесно вам кажу: виникла складна ситуація зі старшим начальством, коли треба було або змовчати і бути слабкодухим, або назвати речі своїми іменами. Я окреслив усі проблемні питання, які існують на сьогоднішній день в армії щодо бойової роботи, щодо забезпечення. Назвав усі речі своїми іменами”, – розповідає Попов.

Серед гострих проблем окупаційної армії він називає відсутність контрбатарейної боротьби, відсутність станцій артилерійської розвідки, масову загибель і каліцтва солдатів ЗС РФ від артилерії противника (тобто внаслідок роботи ЗСУ).

За словами Попова, після того, як він “відверто, гранично жорстко” доповів про ці проблеми, за один день “зліпили наказ міністра оборони” та його “позбулися”.

“Як сказали сьогодні багато командирів полків дивізії − нашу армію не змогли пробити з фронту військовослужбовці ЗСУ, нас ударив з тилу наш старший начальник, по-зрадницьки і підло обезголовивши армію в найважчий і найнапруженіший момент”, − заявив генерал-майор Попов.

Раніше про усунення Попова з посади повідомив російський телеграм-канал Grey Zone, пов’язаний із ПВК “Вагнера”. За його даними, Попова відставили після того, як він виступив із доповіддю перед начальником генштабу ЗС Росії Валерієм Герасимовим та, зокрема, пропонував провести ротацію російських підрозділів, що перебувають на першій лінії оборони Запорізького напрямку. У відповідь на доповідь, стверджує джерело, Герасимов заявив, нібито Іван Попов “займається дезінформацією та панікерством”.

Варто зауважити, що так звані російські “воєнкори” і військові оглядачі бачать як у звільненні генерала Попова, так і в його аудіозверненні продовження небезпечних тенденцій, започаткованих путчем очільника ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина. Одні називають “диверсією” звільнення Попова. Інші, як терорист Гіркін-Стрєлков – вважають сам виступ Попова новим “почти мятежом” (заколотом)  та припускають, що далі може бути “неконтрольований розпад армії” РФ. Ще один провідний пропагандист публікує повний текст звернення Попова.

Контекст

Як відомо, з початку червня триває наступ Збройних сил України на Запорізькому напрямку. Відтоді ЗСУ звільнили понад 160 кв. кілометрів, які раніше контролювали росіяни. Окупанти облаштували три лінії оборони. Українські сили подекуди подолали першу лінію і підійшли до другого рубежу фортифікації ворога. При цьому втрати російської армії оцінюються як вищі за втрати ЗСУ.

Паралельно з цим по тилах російського угруповання на Запоріжжі активно працюють українські ракети. 11 липня район окупованого РФ міста Бердянськ Запорізької області України зазнав ракетних обстрілів. Російські джерела повідомили, що під час обстрілу Бердянська авіаракетами Storm Shadow загинув генерал-лейтенант Олег Цоков, який командував 144-ю мотострілецькою дивізією. У готелі “Дюна”, де вбили Цокова, ймовірно, перебував штаб 58-ї армії ЮВО.
Деякі Telegram-канали писали, що справжньою ціллю був генерал-майор Іван Попов.

Читайте також:
Данілов заінтригував потенційними новинами із окупованого Бердянська

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна