В ізоляторі Херсона росіяни утримували та катували щонайменше 30 жінок, – правозахисники

Росіяни під час окупації Херсона облаштували у Херсонському ізоляторі «жіночі камери». Прокуратура визнала потерпілими 21 жінку, однак правозахисники зафіксували щонайменше 30 таких випадків.

Про це йдеться у новому аналітичному звіті Центру прав людини ZMINA.

Жінок віком від 32 до 58 років затримували протягом літа 2022 року та утримували до кінця жовтня, коли армія рф почала відступ з правого берега Херсонщини. Громадянки України перебували в ізоляторі від години до майже трьох місяців.

Попри офіційні дані, потерпілі, кажуть, що наймолодшій з тих, кого довго утримували, був 21 рік. А серед жінок, які перебували в ізоляторі нетривалий час були й неповнолітні.

Жінок підозрювали в партизанській діяльності та допомозі ЗСУ. Росіяни цілеспрямовано затримували співробітниць правоохоронних органів, йдеться у звіті.

Утримували в ізоляторі й тих, кого підозрювали в контакті чи родинних зв’язках із правоохоронцями, військовими чи учасниками руху спротиву.

Ще одна категорія затриманих — ті, кого використовували як заручниць для затримання рідних чи знайомих.

Як зазначаються у звіті, при затриманні росіяни представлялися як «поліція МВС росії» або «військово-кримінальна поліція», вони «психологічно тиснули на людей та застосовували фізичну силу». Так, до ізолятора привезли жінку з крововиливом під оком та гематомами на голові.

Умови в ізоляторі, де тримали жінок, не були належними, кажуть правозахисники. Зокрема, росіяни не надавали достатньої кількості харчів, утримували у двомісних та тримісних камерах від 5 до 9 людей, а також спочатку затриманим не давали можливості повноцінно митися.

У звіті йдеться і про катування українських жінок.

«Найчастіше застосовувалися катування електричним струмом, водою та побиття», — зазначається в документі.

Окрім того, правозахисникам відомо про випадок сексуалізованого катування — постраждалу били струмом по грудях. Також у звіті пишуть про домагання і погрози сексуальним насильством під час утримання.

Дані зі звіту ZMINA передасть СБУ та Офісу генпрокурора, також планується надати їх Міжнародному кримінальному суду.

Читайте також:
Human Rights Watch оприлюднив звіт про російські катівні в Херсоні часів окупації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна