Human Rights Watch оприлюднив звіт про російські катівні в Херсоні часів окупації

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch опублікувала свідчення звіт на основі свідчень українців, які в період російської окупації Херсона стали свідками чи жертвами катувань.

Звіт оприлюднено на сайті HRW 13 квітня.

Зазначається, що представники організації опитали 34 людини на тему жорстокого поводження росіян із цивільними мешканцями Херсона.

Постраждалі та їхні родичі розповіли Human Rights Watch про тортури й інші види жорстокого поводження в СІЗО на вулиці Теплоенергетиків у Херсоні, яке місцеві жителі називали “яма”, а також слідчий ізолятор на вулиці Перекопській, тимчасові катівні при міськадміністрації, сільській школі та ангарі аеропорту. Колишні затримані неодноразово повідомляли про подібні форми жорстокого поводження, включаючи жорстоке побиття палицями та гумовими кийками, ураження електричним струмом, погрози смертю чи каліцтвом та використання болісних стресових становищ. Затриманим не надавалася належна медична допомога, ідеться у звіті.

“Російські окупаційні війська застосовували жахливі тортури та інші знущання над херсонцями в катівні на вулиці Теплоенергетиків та багатьох інших місцях ув’язнення”, – заявила Юлія Горбунова, старший дослідник Human Rights Watch в Україні.

Відповідно до звіту, затриманих доставляли до одного з 20 або більше ізоляторів у Херсоні та його околицях.

“Майже всі випадки катувань, задокументовані останнім часом у Херсоні, стосувалися осіб, які утримувалися в СІЗО на вулиці Теплоенергетиків, 3. По одній особі також утримували тимчасові ізолятори в міжнародному аеропорту “Херсон” та в будівлі міської адміністрації. Ще одна людина розповіла, що її співкамерник раніше перебував у СІЗО на вулиці Перекопській, 10, де російсько-окупаційні війська катували людей. Інший колишній затриманий, якого вивезли приблизно за 120 км від Херсона, розповів, що його тримали в коморі сільської школи розміром 2 на 3 метри”, – ідеться у звіті.

HRW раніше задокументувала випадки катувань затриманих, у тому числі українських військовополонених із територіальної оборони, у колишньому управлінні Нацполіції на вулиці Лютеранській, 4 (колишня Кірова) в Херсоні.

Один колишній утримуваний на вулиці Теплоенергетиків розповів: “Було п’ятеро чоловіків… Їх усіх побили. Одному прострелили ногу, ще в одного зламане ребро. Ми чули крики [людей, яких били] весь день і ніч. Люди кричали о 3-й ночі та ввечері… Медичну допомогу нікому не надавали”.

Російські охоронці також принижували затриманих, змушуючи їх під загрозою побиття вигукувати проросійські гасла, слухати та співати гімн Росії, патріотичні пісні, аплодувати співакам.

Більшість опитаних родичів засвідчили, що їм не надали жодної інформації про місцезнаходження їхніх близьких, всупереч міжнародному гуманітарному праву щодо поводження при окупації. Багато хто відчайдушно шукав і намагався доставити пакунки з продуктами та іншими речами першої необхідності, не знаючи, чи дійшли вони до одержувача.

Затримані та їхні родичі розповіли, що російська окупаційна влада хапала за участь у фактичній або підозрюваній волонтерській діяльності, надання чи висловлення підтримки українським силам, за участь в АТО/ООС у попередні роки.

Одна жінка розповіла, що російські військові затримали її, оскільки не змогли знайти її чоловіка, та тримали її в заручниках, поки чоловік не здався наступного дня.

Коли українські війська відбили Херсон в листопаді 2022 року, російські загарбники, відступаючи на лівий берег Дніпра, забрали з собою деяких утримуваних цивільних осіб. Серед них були троє чоловіків, чиї родичів опитали Human Rights Watch. Двох звільнили, але не дозволили покинути окуповані території. Також росіяни незаконно переправили та ув’язнили затриману активістку з Херсона до Сімферополя в окупованому Росією Криму. Російська влада не надала інформацію про її місцезнаходження та утримує без зв’язку з зовнішнім світом без доступу до адвоката.

“Відповідальні за ці жахливі дії не повинні залишатися безкарними, а жертви та їхні сім’ї повинні отримати відшкодування за свої страждання та інформацію про тих, хто все ще вважається зниклим безвісти”, — підсумували в Human Rights Watch.

“Відповідальні за ці жахливі дії не повинні залишитися безкарними, а жертви та їхні родини мають отримати відшкодування за свої страждання та інформацію про тих, хто зник безвісти”, – констатували правозахисники.

Читайте також:
СБУ запакувала ексочільників катівні, яка діяла під час окупації Херсона

У Херсоні в катівні виявили “дитячу камеру”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна