Інспектори МАГАТЕ не знайшли доказів мінування ЗАЕС

доповнено

Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що інспектори організації не виявили жодних ознак мінування окупантами тимчасово окупованої Запорізької АЕС, які могли б свідчити про загрозу для реактора.

У це йдеться в заяві Гроссі, поширеній пресслужбою МАГАТЕ в середу, 5 липня.

“Присутні на ЗАЕС експерти МАГАТЕ протягом останніх днів і тижнів інспектували окремі частини об’єкта, в тому числі деякі ділянки по периметру ставка-охолоджувача, а також здійснювали регулярні обходи території, проте поки що не виявили жодних видимих ознак наявності мін або вибухових речовин”, – зазначається в заяві.

Як повідомив Гроссі, експерти МАГАТЕ запросили додатковий доступ, необхідний для підтвердження відсутності мін або вибухових речовин на об’єкті. Зокрема, йдеться про доступ до дахів реакторних блоків 3 і 4, а також до турбінних залів і деяких ділянок системи охолодження станції.

“В умовах зростання військової напруженості та активності в регіоні, де розташована ця велика атомна електростанція, наші експерти повинні мати можливість перевіряти факти на місці. Їхні незалежні та об’єктивні звіти допомогли б прояснити поточну ситуацію на об’єкті, який має вирішальне значення в час, коли лунають непідтверджені звинувачення і звинувачення у відповідь”, – заявив Гроссі, вочевидь маючи на увазі попередження української розвідки про те, що росіяни замінували територію Запорізької АЕС і “заяви у відповідь” російських пропагандистів, які стверджували, що це Україна готується обстріляти ЗАЕС.

Контекст

До початку війни, в лютому 2022 року, до ЗАЕС вело чотири лінії 750 кВ, уточнили в МАГАТЕ.
1 липня Запорізьку атомну станцію вперше за чотири місяці вдалося підключити до єдиної доступної резервної лінії електропередач.

30 червня в ГУР повідомили, що російські окупанти “зменшують присутність” на захопленій Запорізькій атомній електростанції. В українській розвідці уточнили, що російські військові рекомендували евакуюватися персоналу, який підписав контракти з “Росатомом” – вони мають виїхати до 5 липня, “бажаний напрямок евакуації” – територія окупованого Криму.
Керівник ГУР Міноборони Кирило Буданов також заявив, що російські війська додатково замінували окуповану Запорізьку АЕС.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що сценарій з мінування Запорізької АЕС для російських окупантів затверджено.
У зв’язку з загрозою катастрофи на Запорізькій АЕС український лідер також закликав ЄС працювати над наступним пакетом санкцій і запровадити обмеження проти російської компанії “Росатом”.
Глава МЗС України Дмитро Кулеба попереджає, що ризик вчинення Росією теракту на Запорізькій АЕС, яка перебуває під контролем її окупаційних військ, ставить під загрозу весь простір ОБСЄ.

Станом на ранок 5 липня окупована росіянами ЗАЕС працює в штатному режимі. Значних переміщень живої сили та техніки окупантів не зафіксовано.

Читайте також:
В очікуванні подій на ЗАЕС: поради експертки з інформаційної гігієни

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна