В очікуванні подій на ЗАЕС: поради експертки з інформаційної гігієни

Оксана Мороз
медіаексперт, засновниця ініціативи “Як не стати овочем”

(FB)

Що буде на Запорізькій АЕС? Як розуміти заяви Буданова та Зеленського ? Попередження ЗСУ [про підготовку росіянами теракту з підривом на ЗАЕС]? «Тихий голос» Заходу? Чому наша розвідка кричить, а західні (відносно) мовчать?

Де-факто, ми опинилися всередині інформаційної операції. Вкотре.

Буданов та Зеленський інформують Захід та українців. Бо вже були «24 лютого», «Каховська ГЕС» та інші кейси, коли не попередили.

ЗСУ готується до всіх варіантів та інформує про зміни. Бо вже були «24 лютого», «Каховська ГЕС»… і чекати від РФ можна всього і завжди.

Захід веде свою гру. Зараз їм вигідно говорити так, як вони це роблять – напівтихо, але попередивши, але і сказавши, що загрози не бачать… У них свої інтереси і з нашими вони НЕ обов’язково мають збігатися.

«Магічні спеціалісти» та псевдоексперти нагнітають паніку та змагаються «хто дасть гірший прогноз». Хайп – це їх бізнес. Негативні прогнози зараз «купують» краще.

У всіх свої задачі. І це нормально.

Ми ж стали «заручниками» інформаційних операцій / ворога, який готовий на все і завжди / геополітики / корисних ідіотів і ще багато чого.

Що ж робити?

1) Готуватися до гіршого, щоб радіти кращому.

Всі ключові органи/міністерства свої рекомендації дали.

2) Мінімізувати (виключити) анонімні та російські джерела (вони точно розхитують у шкідливий для нас бік).

3) НЕ слухати псевдоекспертів. Особливо тих, які стали експертами по АЕС/терактам пару тижнів тому. Їх біо/попередні “спеціалізації” легко гугляться.

4) Критично ставитися до заяв експертів реальних – їх думки важливі, проте, навряд чи вони володіють повною інформацією, щоб відкалібрувати свої прогнози.

5) НЕ випадати з інфополя, але і не скролити новини 24/7.

Решта – до психологів. Саме вони мають пояснити, що треба робити з тим і тоді, коли ми не можемо на щось вплинути / змінити.

І так, питань було б значно менше, якби влада зробила «один голос/один процес» у комунікуванні загроз такого рівня.

Читайте також:
Офіційно від ЗСУ: росіяни, ймовірно, готують провокацію на ЗАЕС


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна