Окупанти викрали понад пів тисячі активних українців. Найбільше – на Херсонщині, – правозахисники

Країна-агресорка Росія від початку повномасштабної агресії викрала 562 українців. Зокрема, волонтерів, освітян і журналістів. Кожна п’ята викрадена – жінка. Найбільше людей зникло у Херсонській області.

Про це 28 червня розповіли дослідники Центру прав людини ZMINA та представили звіт про викрадення та затримання активних громадян.

Як зазначається, досліджкення тривало з лютого 2022 року до червня 2023 року. Дані збирали як із відритих джерел, перевіряючи інформацію за міжнародними протоколами, так і під час опитування членів родин затриманих та викрадених, їхніх знайомих, а також імовірних свідків.

“Ми зафіксували принаймні 562 випадки викрадень активних громадян, що відбулися на території дев’яти регіонів України. На момент публікації цього звіту, 311 активних громадян ще не звільнені або їх доля невідома. Ми також знаємо, що 235 людини повернулись додому, а 16, на жаль, були знайдені мертвими”, – заявила радниця з прав людини ZMINA Наталія Охотнікова.

Під активними громадянами дослідники мають на увазі громадських активістів, правозахисників, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, юристів, освітян, релігійних діячів та інших, тобто тих, хто чинив опір окупації та залишався на боці України.

Повідомляється, що найчастіше Росія викрадає громадських активістів та волонтерів (323 особи). На другому місці – представники органів місцевого самоврядування (128 осіб). Також росіяни часто викрадають родичів активних громадян (32 особи), освітян, зокрема директорів шкіл, вихователів, вчителів української мови та літератури, а також історії України (30 осіб). Наступною за чисельністю групою є журналісти (18 осіб).

Жертвами викрадень ставали як чоловіки, так і жінки, молодь, діти, люди старшого віку, хронічно хворі. Однак, переважна більшість з викрадених – це чоловіки різного віку від 18 до 70+ років (451 особа). Кожна п’ята жертва насильницьких зникнень – це жінка (110 осіб).

Найбільша кількість викрадень та затримань сталися в Херсонській області (258 випадків). На другому місці – Запорізька область (110 випадків). А третьою є Донецька область (67 випадків на новоокупованих територіях цієї області). 

“Така тактика Росії є спланованою, аби придушити український спротив на окупованих територіях. Крім того, людей викрадали переважно за списками, а більшість викрадень супроводжувалась фізичним та психологічним впливом різного ступеню жорстокості”, – зазначили правозахисники.

На думку Охотнікової, ще однією ціллю викрадення людей є намагання Росії збільшити обмінний фонд.

“На окупованих територіях проводяться масштабні “фільтраційні заходи”. Жертвами окупантів найчастіше стають чоловіки призовного віку. В першу чергу – ветерани АТО/ООС, колишні військові та правоохоронці, проукраїнські активісти. Їх, скоріше за все, планують обмінювати на російських військових, навіть за умови, що українці не брали участі у бойових діях у 2022-2023 роках”, – каже.

Аналіз, проведений ZMINA, показав, що російські військові та представники окупаційної влади використовують для викрадення людей новітні технології: білінг мобільних телефонів, використання записів камер відеоспостереження, застосування програм розпізнавання облич.

“На це вказує велика кількість жертв та продовження цих практик з боку РФ вже понад рік, а ще навмисне та усвідомлене тримання викрадений без звʼязків із зовнішнім світом і недопуск до них адвокатів, міжнародних структур”, – заявила Марія Квіцінська, експертка з Європи та Центральної Азії Всесвітньої організації проти тортур (ОМСТ).

Читайте також:
РФ затримала понад 800 цивільних на окупованих територіях, з них 77 убила, – ООН

 

 

 

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна