“Дуже потрібні зараз розмови”: Зеленський розповів, про що переговорив із Байденом, Дудою і Трюдо

Президент Володимир Зеленський у неділю, 25 червня, провів телефонні розмови з президентами США та Польщі Джо Байденом і Анджеєм Дудою, а також із премʼєр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

Про це Зеленський повідомив у традиційному вечірньому зверненні.

Він наголосив, що це були “позитивні розмови, дуже потрібні саме зараз – для всіх нас”.

“Звичайно, ми обговорили бойові дії на передовій, наші активні дії… Я подякував партнерам за надану підтримку: вона дуже вагома й реально допомагає нашим воїнам рухатися вперед. Зараз російські окупанти зазнають втрат, які нам і потрібні. Кожна їхня втрата – це довгострокове посилення свободи”, – зазначив президент.

Також, за його словами, під час цих розмов ішлося про “подальше зміцнення українських воїнів”.

“І я дякую партнерам за розуміння наших потреб – далекобійних потреб. Особливо вдячний президенту Байдену і Сполученим Штатам – за надійність “Петріотів”. Обговорили посилення нашої артилерії, MLRS та інше”, – додав Зеленський.

Він нагадав, що залишається лише 15 днів до початку саміту НАТО у Вільнюсі. І запевнив, що Україна робить “усе, щоб саміт мав реальний зміст. Сильний зміст”.

“Позитивні рішення для України у Вільнюсі – це єдино можливі позитивні рішення для нашої спільної безпеки в Європі та загалом в Альянсі”, – підкреслив Зеленський, подякувавши партнерам за підтримку.

Раніше в окремих повідомленнях про згадані телефонні переговори він, зокрема, назвав розмову з Байденом “позитивною і надихаючою”, і уточнив, що під час неї ішлося також про події в Росії, які “викрили слабкість путінського режиму”.

Повідомив про цю розмову і сайт Білого дому. Там, зокрема, наголосили, що президент Байден “підтвердив непохитну підтримку України з боку США, в тому числі шляхом продовження надання безпекової, економічної та гуманітарної допомоги”.

За словами Зеленського, під час розмов із лідерами держав-партнерів 25 червня він також довів до них інформацію української розвідки про російський сценарій із мінуванням Запорізької АЕС, “який для терористів, очевидно, затверджено”.

“Маємо й мусимо зробити – всі разом у світі – цілком конкретні кроки, щоб не допустити будь-яких радіаційних інцидентів”, – наголосив президент, зауваживши.

Він також зауважив, що “увага світу до наявної російської загрози на Запорізькій станції, на жаль, поки недостатня, як була недостатньою і реакція на російський підрив Каховської гідроелектростанції та свідоме намагання російських терористів влучити в дамбу іншого водосховища у Кривому Розі”.

Читайте також:
Байден не хоче спрощувати вимоги для вступу України до НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна