Загроза із ЗАЕС: про що попередив і промовчав олігарх Дерипаска

Максим Стріха
доктор фізико-математичних наук, професор

22 червня 2023 року президент Володимир Зеленський виступив з екстреною заявою: за даними розвідки, Росія розглядає сценарій терористичного акту з викидом радіації на Запорізькій АЕС. Український президент закликав міжнародну спільноту докласти всіх зусиль, аби не допустити чергового злочину рашистів, який може перерости в глобальну катастрофу світового масштабу. Того ж дня прессекретар Путіна Пєсков прогнозовано назвав цю заяву “черговою брехнею”.

Проте значно помітнішою подією в інформаційному просторі еРеФії стала заява відомого мільярдера Олега Дерипаски. Дослівно вона звучала так: “Декілька днів тому в пресі з’явилися коментарі різних експертів про те, що навіть у випадку підриву ЗАЕС другого Чорнобиля не станеться. Ці безвідповідальні заяви абсолютно не відповідають дійсності. У випадку атаки на реактори чи на сухе сховище відпрацьованого ядерного палива наслідки стануть катастрофічними, бо при руйнуванні споруд теплоносій першого контура буде втрачено. Це може призвести до розплавлення активної зони і витікання продуктів поділу. За масштабами аварія буде аналогічна Чорнобилю та Фукусімі”.

Підсанкційний олігарх, який за радянських часів устиг повчитися на фізфаку МДУ, а, отже, має дещо кращі від колег-бізнесовців уявлення про принципи роботи атомних станцій, закінчив свою заяву так: “Враховуючи, що ЗАЕС – найбільша в Європі, під ударом виявляться не тільки Україна та Росія, а й європейські країни. Ми пам’ятаємо ці жахливі хроніки подій 1986 року: евакуація десятків тисяч людей, покинуті міста, променева хвороба й отруєні радіацією мільйони квадратних кілометрів території. Ще раз повторю: такі заяви експертів – безвідповідальні і тільки відволікають від необхідності шукати реальні розв’язки, які не допускають ризиків для декількох сотень мільйонів людей”.

Олег Дерипаска

Олігархи в путінській еРеФії не часто з’являються в публічному просторі з політичними заявами. Їм вочевидь не подобається політика кремля, через яку вони опинилися під санкціями – але опонувати їй уголос ніхто не наважується, пам’ятаючи про сумний випадок з колегою Ходорковським.

Але тут олігарх першого ряду таки виступив з нестандартною за мірками сьогоднішньої Росії заявою, подбавши при цьому, аби її було максимально широко розтиражовано в ЗМІ.

Найімовірніше пояснення:

Дерипаска зрозумів (або й отримав пряму інформацію), що на ЗАЕС таки готується “обмежений інцидент з витіканням радіації”,

і що підконтрольні “експерти” вже взялися готувати до цього публіку “на болотах”. І вирішив бодай на такий спосіб донести до відома тих, хто ухвалює рішення в Кремлі, що наслідки такого “обмеженого інциденту” можуть виявитися цілком непрогнозованими (як непрогнозованими виявилися нещодавно наслідки рішення дещо спустити шляхом “контрольованого вибуху” рівень Каховського моря, щоб завадити українському наступу).

Навіщо такий інцидент знадобився “стратегам” із “кремлівських веж” – можемо тільки висловлювати припущення, спектр яких відразу виявиться надзвичайно широким.

З одного боку, ним перед власною громадською думкою, затруєною шовіністичним дурманом, могли намагатися в майбутньому пояснити потенційний відхід з окупованих частин Херсонщини і Запоріжжя (мовляв, “українські нацисти” безнадійно затруїли цю землю, то нехай і дають їй тепер раду).

Можливо, навпаки, такий інцидент мав стати одним із найважливіших кроків для виправдання “необхідності” використання путіним тактичної ядерної зброї (небезпеку чого президент США Байден нещодавно назвав реальною – хоч українське ГУР, посилаючись на власні джерела інформації, далі вважає такий сценарій малоймовірним).

А, може, не тільки тактичної: 13 червня відомий прокремлівський “яструб”, науковий керівник факультету світової економіки та світової політики Вищої школи економіки Сергій Караганов закликав до застосування Росією ядерної зброї вже не проти України, а саме проти чільних країн Заходу, у яких начебто лежить корінь усього світового зла. На думку Караганова, яку він висловив у журналі “Профіль” (статтю “Тяжке, але необхідне рішення” також передрукував сайт “Росія в глобальній політиці”, що вважається більш респектабельним), “застосування ядерної зброї може вберегти людство від глобальної катастрофи”. Як то кажуть, без коментарів…

Зрозуміло, що навіть в умовах сьогоднішньої схибленої Росії голос “тверезого” Дерипаски має бути впливовішим за голос “пасіонарного” Караганова, який давно мав славу мало не божевільного. А проте ніхто не зможе сьогодні з певністю передбачити, які рішення можуть (а які не можуть) бути ухвалені неадекватними (а до того ж загнаними в кут військовими та політичними обставинами) людьми.

Глобальна ядерна катастрофа не є неминучою. Та й найпесимістичніший сценарій розвитку подій на Запорізькій АЕС є малоймовірним. Встановлені тут шість реакторів типу ВВЕР-1000/320 є значно надійнішими від реакторів РБМК-1000, один із яких вибухнув на ЧАЕС. Тут неможливе горіння графіту, яке наробило такої біди в 1986-му. Станція побудована настільки надійно, що витримає навіть падіння легкого літака. Став-охолоджувач, попри катастрофу на Каховській ГЕС, тримається на позначці 16,5 м.

Але, звісно, станція є вразливою для внутрішніх диверсій з боку тих, хто її контролює. І можливий вплив на довкілля та рівні забруднення територій напряму залежатимуть від типу й обсягів такої диверсії. Цифри, озвучені в заяві Дерипаски, стосуються найгіршого можливого сценарію – який, на щастя, є дуже малоймовірним навіть за умови здійснення диверсій не надто великого масштабу.

Проте навіть малоймовірні випадки виключити з розгляду не можна. Тому абсолютно правильним є те, коли українське керівництво (враховуючи, що ядерні погрози та фейки постійно озвучуються в москві на найвищому рівні) “на випередження” звертається до світової спільноти із закликом вплинути на заражені безумством російські еліти.

Ми повинні розуміти: серед російських еліт не-негідників уже давно не лишилося. Але частина з цих негідників є людьми достатньо тверезими, не готовими гинути за імперські міражі. До таких явно належить і олігарх Олег Дерипаска. І чим вагомішою сьогодні в москві виявиться думка таких “тверезих”, тим швидше ми матимемо шанс перейти до виконання завдань повоєнної відбудови.

Читайте також:
Глава МАГАТЕ наголосив на головній потребі після візиту на окуповану ЗАЕС після підриву греблі

ВАКС конфіскував активи наближеного до Путіна олігарха Дерипаски в Україні

ФБР у Вашингтоні обшукує будинок російського олігарха Дерипаски


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.